Perskie curry z kurczakiem
Nigdy nie zastanawiałam się nad kuchnią perską, dopóki nie poznałam naszych znajomych z Iranu. Co prawda mieszkają oni w UK od urodzenia, to jednak ich pochodzenie zainspirowało mnie do poszperania w tamtych rejonach. Na pierwszy ogień wybrałam właśnie curry z kurczakiem.
Choć robiłam curry już wiele razy, bo i żółte curry tajskie albo kurczak curry z fasolką szparagową oraz curry czerwone
Wszystkie bardzo pyszne, ale to ma w sobie coś innego. Jest lekko słodkawe a świeża czerwona cebulka idealnie podkreśla smak całej potrawy. Na pewno powrócę nie raz do tej potrawy, bo mnie naprawdę zaintrygowała.
Porcji: 3
Składniki:
2 łyżki oleju kokosowego/masła
1 średnia cebula, pokrojona w kostkę
3 filety z kurczaka, pokrojonego w mniejszą kostkę
1 czerwona papryka, pokrojona w kostkę
1 żółta papryka, pokrojona w kostkę
1 mały bakłażan, pokrojony w kostkę
1/3 szklanki pokruszonych orzechów włoskich
2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
2 łyżki mielonych migdałów
1 łyżeczka kurkumy
1 łyżeczka soli
szczypta mielonego czarnego pieprzu
1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
skórki z limonki
500 ml bulionu z kurczaka (użyłam bulion z kurczaka, z knorra, w żelu)
2 łyżki miodu
1/4 szklanki syropu z owocu granatu (nie miałam gotowego syropu, więc z ziarenka z połowy granatu gotowałam w rondelku z 1 łyżką cukru i 1 łyżeczką soku z cytryny. Gotowałam do momentu zgęstnienia, około kilku minut)
1 owoc granatu, do posypania dania
1 mała czerwona cebula, poszatkowana w piórka, do posypania dania
świeża pietruszka do dekoracji
Sposób wykonania:
- Zacznij od przygotowania syropu z granatu. ziarenka z połowy granatu gotowałam w rondelku z 1 łyżką cukru i 1 łyżeczką soku z cytryny. Gotowałam do momentu zgęstnienia, około kilku minut.
- Na dużej patelni podgrzewamy olej kokosowy lub masło i podsmażamy cebulkę około 2 minut. Dodajemy kurczaka i smażymy około 5 minut, co jakiś czas mieszając.
- Dodajemy papryki, bakłażan, mieszamy i smażymy kolejne 2 minuty.
- Dodajemy orzechy włoskie, migdały, czosnek, kurkumę, sól, pieprz, cynamon i skórkę z limonki. Mieszamy i smażymy chwilę.
- Dolewamy bulion z kurczaka, miód i syrop z granatu (najpierw dodaj tylko połowę przygotowanej porcji i spróbuj potrawę, zanim dodasz więcej. ) Zamieszaj i gotuj jeszcze kilkanaście minut pod przykryciem na małym ogniu.
- Danie jest gotowe, jeśli sos się zredukuje. Spróbuj i ewentualnie dopraw solą, jeśli jest mało wyraziste, lub dolej więcej syropu z granatu.
- Podajemy najlepiej z ryżem i koniecznie posyp czerwoną cebulką oraz granatem. Tak jak na zdjęciu.