Perski chleb Barbari
Perski chleb BARBARI
Chleb Barbari to tradycyjny perski chleb z płaską formą oraz charakterystyczną teksturą z rowkami na całej długości. Jego przygotowanie bazuje na prostych składnikach, takich jak mąka pszenna chlebowa, woda, drożdże suszone lub świeże, sól i sezam, a rezultat końcowy to chrupiący wypiek o wspaniałym aromacie. Ten bliskowschodni chleb wypiekany jest z minimalną ilością drożdży, stąd 3 g suszonych drożdży (lub 6 g świeżych) podane w przepisie w zupełności wystarczy. Przygotowanie chleba Barbari nie jest skomplikowane. To świetna okazja, aby poznać świat pieczenia chleba i odkryć jego różnorodność.
Kluczowy element perskiego chleba Barbari to charakterystyczna glazura, taki ‚kleik’, przygotowywany z mąki i wody. To właśnie on nadaje lśniącą powierzchnię i pomaga w utrzymaniu wilgoci wewnątrz, zapewniając chlebowi jego chrupkość. Kleikiem w temperaturze pokojowej smarujemy chlebek przed posypaniem sezamem właśnie dla wzmocnienia efektu chrupania.
Chleb Barbari można go podawać jako dodatek przy posiłku czy po prostu delektować się nim samym, ciesząc się jego prostotą i smakiem. Jest idealny jako dodatek do różnorodnych past – ja swój zjadłam ze warzywną pastą z ziaren fasoli z czerwoną papryką SmakoWita.
Suszone drożdże w przepisie na chleb czy świeże?
Drożdże są ważnym składnikiem perskiego chleba Barbari W przepisie wskazałam drożdże suszone instant. Jeśli ich nie macie lub wolicie użyć świeżych drożdży – musicie przeliczyć ich ilość. Jak to zrobić? Skorzystajcie ze smakowitego poradnika „Jak przeliczyć drożdże suszone na świeże?”.
Inne przepisy na domowe pyszne pieczywo
Wszystko zjedzone? Dla wielbicieli płaskich chlebków świetny będzie przepis na szybkie podpłomyki. Pomidorowy podpłomyk to przepis, który z pewnością przypadnie do gustu tym, którzy lubią intensywne, śródziemnomorskie smaki. A do chrupania polecam tę domową wersję chrupkiego pieczywa z dodatkiem suszonych pomidorów oraz ziaren.
Jeśli dla odmiany szukasz mięciutkiego chleba, to domowy chleb tostowy opracowany na podstawie przepisu Jeffreya Hamelmana będzie idealny. Trochę trudniejszy, ale bardzo ciekawy wypiek to portugalski chleb wodny. Warto go upiec! A potem jeszcze wypróbujcie delikatne bułeczki śniadaniowe.
Pytania dotyczące perskiego chleba Barbari
A jeśli macie pytania, to zadajcie je w komentarzu pod przepisem. Możecie też napisać, jak smakowały Wasze domowe podpłomyki 🙂
Czas całkowity: 4 godz. 35 min.
Czas wyrastania: 3 godz. 30 min.
Czas wypieku: 20 min.
Składniki na perski chleb Barbari:
- drożdże suszone instant - 3 g
- woda - 360 ml
- sól - 10 g
- sezam - 2 łyżki
- mąka pszenna chlebowa - 500 g
Potrzebne narzędzia:
- miska do mieszania składników na pieczywo
- czysta ściereczka
- garnek do przygotowania glazury "kleiku"
- blacha i papier do pieczenia chleba
Jak upiec perski chleb Barbari?
1. Drożdże suszone rozpuszczamy w ok. 20 ml wody. Zamiennie możemy użyć 6 g świeżych drożdży. W takim przypadku do wody dodajemy pół łyżeczki mąki i odstawiamy mieszaninę na 15 min. W przypadku zastosowania drożdży instant nie trzeba czekać. Do dużej miski przesypujemy 500 g mąki pszennej chlebowej oraz sól. Dodajemy roztwór drożdżowy oraz wodę. Zagniatamy ciasto i wyrabiamy tak długo, aż będzie bardzo elastyczne i lśniące. W zależności od energii włożonej w wyrabianie oraz siły mąki, może to zająć od 15 do nawet 30 minut.
2. Dobrze wyrobione ciasto na perski chleb BARBARI przykrywamy wilgotną, czystą ściereczką i pozostawiamy w ciepłym miejscu na około 2-2,5 godz. lub do podwojenia objętości.
3. Wyrośnięte ciasto na perski chleb BARBARI dzielimy na trzy równe części. Ponownie przykrywamy ściereczką i odstawiamy do ponownego wyrośnięcia na ok. 1 godz.
4. W czasie drugiego wyrastania przygotowujemy glazurę do perskiego chleba Barbari. 5g mąki pszennej mieszamy dokładnie ze 100 ml wody. Stale mieszając doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy przez 2-3 minuty, aż masa zgęstnieje. Odstawiamy do wystudzenia do osiągnięcia temperatury pokojowej.
5. Wyrośnięte porcje ciasta na perski chleb Barbari wykładamy na blachę lub pergamin. Lekko rozciągamy formując podłużne chlebki. Smarujemy przygotowaną glazurą.
6. Opuszkami palców formujemy 4 podłużne wgłębienia jeszcze bardziej rozciągając chlebki. Perskie chlebki Barbari posypujemy sezamem.
7. Chlebki Barbari pieczemy przez ok. 20 min. w piekarniku w temperaturze 230 stopni C. Chlebki można też piec na kamieniach do pizzy, jeśli takie posiadacie. Oczywiście muszą być najpierw nagrzane.