Pennette alla Norcina
Pyszna propozycja na szybki włoski obiad - Pennette w stylu Norcia. Makaron, ser, wino, kiełbaska - mniam <3 Przepis pochodzi z książki "Domowa kuchnia włoska" autorstwa Aleksandry Seghi. Zapraszam do przygotowań!
Składniki na 4 porcje:
400 g makaronu pennette (małe penne)
3 białe kiełbaski (około 250 g)
150 ml białego wytrawnego wina
250 ml śmietanki 18%
3 czubate łyżki tartego parmezanu
sól, świeżo mielony pieprz
2 łyżki oliwy z oliwek
CZAS PRZYGOTOWANIA: 25 MIN
POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY
Przygotowanie: Białą kiełbaskę obieramy ze skórki i kroimy w pół-krążki. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy, wrzucamy kiełbaskę i smażymy, często mieszając, aż będzie zarumieniona ze wszystkich stron. W tym samym czasie gotujemy makaron wg instrukcji na opakowaniu - nie przelewamy zimną wodą! Do zarumienionej kiełbaski wlewamy wino, zwiększamy ogień do maksimum i odparowujemy połowę płynu, wlewamy śmietankę, doprawiamy solą i pieprzem, gotujemy jeszcze 3-4 minuty. Wrzucamy odcedzony ciepły makaron, posypujemy 2 łyżkami parmezanu, mieszamy. Przekładamy na talerze, posypujemy resztą parmezanu. Podajemy od razu. Smacznego! :)