Penne ze szparagami w bazyliowo-cytrynowym sosie serowym z mascarpone
„Szparagi, niecierpliwie wyczekiwane wraz z nadejściem wiosny. Przyciągają naszą uwagę na straganach. Jedni omijają je szerokim łukiem a inni na ich widok cieszą się jak małe dzieci. Występują w trzech odmianach: białej, zielone i fioletowej. Do kuchni zawitały ponad 4,5 tysiąca lat temu. Sprawdzają się zarówno jaka wykwintna przystawka, zdrowy obiad czy też pyszna kolacja. Nie wymagają długiej obróbki termicznej, dlatego dania z nimi można wyczarować dosłownie w kilkanaście minut. Są niskokaloryczne - 100g to zaledwie 18kcal. Szparagi to doskonałe źródło witamin, kwasu foliowego oraz białka. Zawierają także inulinę, naturalny prebiotyk ochraniający nasz układ pokarmowy i usprawniający jego funkcjonowanie. Przypisuje im się właściwości lecznicze i oczyszczające.
Ja przygotowałam dziś przepis na makaron ze szparagami w bazylikowo-cytrynowym sosie na bazie serka mascarpone. Dlaczego wybrałam taki sos ? Bo delikatny w smaku serek mascarpone świetnie się komponuje z makaronem i szparagami. Ponadto mleko i przetwory mleczne są źródłem łatwo przyswajalnego wapnia, wysokowartościowego białka i witamin z grupy B oraz witamin A i D – dlatego dbam o to by każdego dnia były obecne w naszej diecie.”
Przepis bierze udział w konkursie „Blogerzy odkrywają wartość mleka”
Penne ze szparagami w bazyliowo-cytrynowym sosie serowym z mascarpone (przepis własny)
Składniki na 2 porcje:
200g makaronu penne
1 pęczek zielonych szparagów
6 suszonych pomidorów
garść świeżych liści bazylii
2 pełne łyżki serka mascarpone
50ml białego wina
skórka otarta z połowy limonki
2 łyżki oliwy cytrynowej
świeżo mielony pieprz sól
WYKONANIE Opłukać szparagi pod bieżącą wodą. Odciąć zdrewniałe. Odkroić główki, a łodygi pociąć na 3-4cm kawałki. Do wysokiego naczynia wlać wodę tak mniej więcej do połowy. Posolić, postawić na gazie i doprowadzić do wrzenia. Na garnku umieścić sito lub durszlak. Na dnie sita ułożyć pocięte łodygi szparagów, a na górze główki. Przykryć pokrywką i gotować na małym ogniu 5-6 minut. Zdjąć sito, a do garnka wsypać makaron i ugotować al dente. W tym czasie rozgrzać na patelni oliwę. Wrzucić szparagi i krótko przesmażyć. Wymieszać serek mascarpone z białym winem. Wlać do szparagów. Dodać posiekane liście bazylii i pokrojone w paski suszone pomidory. Doprawić skórką otartą z limonki (wcześniej dobrze wyszorowanej i sparzonej, solą i świeżo mielonym pieprzem. Gotować 2-3 minuty, aż sos lekko zgęstnieje. Odcedzić ugotowany makaron i dodać do sosu. Wymieszać. Przed podaniem udekorować świeżymi listkami bazylii.
Smacznego :) Aronia