Penne z kurkami w śmietanie
Rodzinne grzybobrania, z których wracaliśmy z siateczkami pełnymi złotych kurek zwykle kończyły się pyszną jajecznicą na maśle z nimi w roli głównej. Jako dzieciak grzyby tylko zbierałam, jednak absolutnie nie były dla mnie do przełknięcia, jajecznicę zjadali rodzice. Dziś tęskniąc za cudownymi wyprawami do lasu, wspomagam się wycieczkami do osiedlowego sklepu i kupuję zapaczkowane 200g smutno wyglądających grzybków. Tym razem zjadam je sama i to nie w jajecznicy! Jest pysznie!
Składniki (porcja):
garść pełnoziarnistego penne
100g kurek
łyżka masła
2 łyżki śmietany
natka pietruszki
sól pierz
Grzyby myjemy i oczyszczamy, większe drobno kroimy, natomiast małe przekrawamy na połówki. Na patelni roztapiamy masło i podsmażamy pokrojone kurki (kilka mniejszych pozostawiamy). Po chwili grzyby puszczą wodę, odlewamy ją, a następnie kurki delikatnie solimy i pieprzymy.
Dodajemy śmietanę i posiekaną pietruszkę.
Makaron gotujemy al dente i łączymy go z sosem na patelni. Pozostawione wcześniej grzybki podsmażamy delikatnie na masełku i dekorujemy nimi talerz. Na koniec całość posypujemy odrobiną pietruszki.