Penne z botwinką
W tym roku posiałam w ogródku buraki, i okazało się, że bardzo dobrze się udały. Jakiś czas temu przerywałam je i w związku z tym miałam dużą ilość botwinki. Kiedy już przejadł mi się chłodnik i zupa z botwinki na ciepło, sięgnęłam do "Kuchni włoskiej" i tam znalazłam przepis na ten pyszny makaron. Nigdy wcześniej nie wykorzystywałam botwiny do makaronu - jest to dla mnie nowość, ale ponieważ efekt był smaczny, na pewno nie będzie to ostatni raz.
Składniki:
makaron penne
300 g botwiny
2 duże ząbki czosnku, zmiażdżone
2 filety anchois
1 łyżeczka rozgniecionego chilli (dałam suszone, pokruszone)
sól, pieprz, oliwa z oliwek
4 łyżki startego sera pecorino
Ugotuj makaron. Botwinę wrzuć do lekko osolonego wrzątku i gotuj ok. 10 minut, następnie dobrze odciśnij z wody i posiekaj. Na patelni rozgrzej oliwę i podsmaż czosnek z filetami anchois, do momentu, aż czosnek stanie się bladozłoty. Dodaj botwinę, wymieszaj, dopraw chilli, i jeśli to konieczne, solą i pieprzem. Dołóż na patelnię makaron, dobrze wymieszaj z sosem, nałóż na talerze i posyp serem pecorino.