Penne all Arrabbiata
To jeden z najprostszych sosów w kuchni włoskiej. I jeden z najlepszych. Wychodzi idealny o tej porze roku z mięsistych pomidorów.
Wystarczy oliwa z oliwek (5-6 łyżek)- na której podsmażamy 3-4 ząbki czosnku. Jak zbrązowieją, można je wyrzucić. Można też czosnek drobno posiekać i zostawić. Do oliwy dorzucamy papryczki peperoncino (dużo albo mało - zależy jak mocno pikantny ma być sos)- suszone, siekane i pozbawione pestek (kilka można zostawić). Do tego dorzucamy pomidory (4-5 sztuk - obrane, bez gniazd nasiennych i posiekane drobno).
Całość doprowadzamy do wrzenia a potem dużym na małym ogniu aż odparuje nadmiar płynu. Teraz można dodać soli i pieprzy do smaku.
Najczęściej do tego sosu podawany jest makaron penne, ale można poeksperymentować z innymi kształtami.
Danie można na koniec posypać siekaną pietruszką albo tartym parmezanem - albo jednym i drugim.
Smacznego.
Danie przygotował mój mąż.