Pełnoziarnisty chleb marchewkowy

Pełnoziarnisty chleb marchewkowy

Zdjęcie - Pełnoziarnisty chleb marchewkowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Nabrałam ochoty na marchewkowe ciasto,  ale po świątecznym obżarstwie postanowiłam jeść trochę mniej słodyczy. Co prawda piekę je na cukrze trzcinowym, ale wierzch pokrywam serkiem śmietankowym z cukrem pudrem. Dlatego postanowiłam, że upiekę chleb marchewkowy i pójdę w wytrawnym kierunku. Do ciasta chlebowego dodałam mąkę pełnoziarnistą, tartą marchewkę i orzechy. Jeśli lubicie rodzynki, to możecie je śmiało dodać, ja nie przepadam, a żurawiny akurat nie miałam pod ręką. Chleb wyszedł lekki i uniwersalny, bo można go jeść na słodko lub na słono. Następnym razem poeksperymentuję jeszcze z musem lub sokiem marchewkowym :)

Zdjęcie - Pełnoziarnisty chleb marchewkowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Pełnoziarnisty chleb marchewkowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Pełnoziarnisty chleb marchewkowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Pełnoziarnisty chleb marchewkowy Autor: Tosia Czas przygotowania: 2 godz. Czas pieczenia: 40 min. Całkowity czas: 2 godz. 40 min.

Porcje: 1

Składniki
  • 400 g mąki pełnoziarnistej
  • 100 g mąki pszennej typ 650
  • 4 g suszonych drożdży instant
  • 200 g tartej marchewki
  • 50 g orzechów (ziemne i nerkowce)
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 320 ml letniej wody

Instrukcja
  1. Mąki łączymy z drożdżami, orzechami, solą i świeżo startą marchewką na tarce o grubych oczkach. Dodajemy letnią wodę i wyrabiamy ciasto ok. 3 minuty.
  2. Formę keksówkę 11×24 cm smarujemy oliwą i obsypujemy bułką tartą. Zwilżamy dłonie wodą i przekładamy ciasto do formy, wyrównując wierzch.
  3. Przykrywamy i stawiamy w ciepłym miejscu na 2 godziny.
  4. Chleb pieczemy w nagrzanym piekarniku do temperatury 190 stopni, przez 40 minut. Po tym czasie wyjmujemy z formy i studzimy na kuchennej kratce.
  5. Podajemy ze Smakowitą Pajdą z cebulką i jabłkiem.

3.1.09

Kategorie przepisów