Pełnoziarnisty chleb marchewkowy
Nabrałam ochoty na marchewkowe ciasto, ale po świątecznym obżarstwie postanowiłam jeść trochę mniej słodyczy. Co prawda piekę je na cukrze trzcinowym, ale wierzch pokrywam serkiem śmietankowym z cukrem pudrem. Dlatego postanowiłam, że upiekę chleb marchewkowy i pójdę w wytrawnym kierunku. Do ciasta chlebowego dodałam mąkę pełnoziarnistą, tartą marchewkę i orzechy. Jeśli lubicie rodzynki, to możecie je śmiało dodać, ja nie przepadam, a żurawiny akurat nie miałam pod ręką. Chleb wyszedł lekki i uniwersalny, bo można go jeść na słodko lub na słono. Następnym razem poeksperymentuję jeszcze z musem lub sokiem marchewkowym
Pełnoziarnisty chleb marchewkowy Autor: Tosia Czas przygotowania: 2 godz. Czas pieczenia: 40 min. Całkowity czas: 2 godz. 40 min. Porcje: 1 Składniki- 400 g mąki pełnoziarnistej
- 100 g mąki pszennej typ 650
- 4 g suszonych drożdży instant
- 200 g tartej marchewki
- 50 g orzechów (ziemne i nerkowce)
- 1,5 łyżeczki soli
- 320 ml letniej wody
- Mąki łączymy z drożdżami, orzechami, solą i świeżo startą marchewką na tarce o grubych oczkach. Dodajemy letnią wodę i wyrabiamy ciasto ok. 3 minuty.
- Formę keksówkę 11×24 cm smarujemy oliwą i obsypujemy bułką tartą. Zwilżamy dłonie wodą i przekładamy ciasto do formy, wyrównując wierzch.
- Przykrywamy i stawiamy w ciepłym miejscu na 2 godziny.
- Chleb pieczemy w nagrzanym piekarniku do temperatury 190 stopni, przez 40 minut. Po tym czasie wyjmujemy z formy i studzimy na kuchennej kratce.
- Podajemy ze Smakowitą Pajdą z cebulką i jabłkiem.