Pełnoziarniste tortille
Uwielbiam placki typu tortilla, a są one rodzajem pieczywa, dlatego postanowiłam, że podzielę się z Wami przepisem. Placki te stwarzają niesamowicie wiele możliwości w kuchni, można je posmarować ulubionym sosem, dodać chrupiące warzywa, ser lub warzywa i zawinąć w roladkę. Można je także wykorzystać do wielu interesujących dań np. burrito, tacos, fajitas, enchiladas, quesadilli i wielu, wielu innych.
Robi się je łatwo i szybko, w podobny sposób jak podpłomyki z patelni. Do tego można je przygotować w 100% pełnoziarnistej wersji, to dobra wiadomość dla osób dbających o linię
Pełnoziarniste tortille Autor: Tosia Czas przygotowania: 15 min. Czas pieczenia: 3 min. Całkowity czas: 18 min. Porcje: 8 Składniki
- 300 g mąki pszennej pełnoziarnistej
- łyżka oleju rzepakowego
- 230 ml letniej wody
- łyżeczka soli
- Mąkę wsypujemy do misy, dodajemy sól i olej. Wlewamy letnią wodę i krótko mieszamy ciasto do połączenia składników.
- Elastyczną kulę dzielimy na 8 porcji, z każdej formujemy małą kuleczkę. Zostawiamy je pod przykryciem na 5 minut.
- Następnie każdą kulkę podsypujemy pełnoziarnistą mąką i cienko wałkujemy na okrągły placek. Uformowane tortille wrzucamy na rozgrzaną i suchą patelnię. Smażymy po ok. 1,5 minuty z każdej strony.
- Gotowe tortille podajemy ze Smakowitą ze swojskim masełkiem i ulubionymi składnikami.