Pełnoziarniste tortille

Pełnoziarniste tortille

Zdjęcie - Pełnoziarniste tortille - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Uwielbiam placki typu tortilla, a są one rodzajem pieczywa, dlatego postanowiłam, że podzielę się z Wami przepisem. Placki te stwarzają niesamowicie wiele możliwości w kuchni, można je posmarować ulubionym sosem, dodać chrupiące warzywa, ser lub warzywa i zawinąć w roladkę. Można je także wykorzystać do wielu interesujących dań np. burrito, tacos, fajitas, enchiladas, quesadilli i wielu, wielu innych.

Robi się je łatwo i szybko, w podobny sposób jak podpłomyki z patelni. Do tego można je przygotować w 100% pełnoziarnistej wersji, to dobra wiadomość dla osób dbających o linię

Zdjęcie - Pełnoziarniste tortille - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Pełnoziarniste tortille - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Pełnoziarniste tortille - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Pełnoziarniste tortille - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Pełnoziarniste tortille - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Pełnoziarniste tortille - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Pełnoziarniste tortille Autor: Tosia Czas przygotowania: 15 min. Czas pieczenia: 3 min. Całkowity czas: 18 min. Porcje: 8 Składniki

  • 300 g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • łyżka oleju rzepakowego
  • 230 ml letniej wody
  • łyżeczka soli
Przepis
  1. Mąkę wsypujemy do misy, dodajemy sól i olej. Wlewamy letnią wodę i krótko mieszamy ciasto do połączenia składników.
  2. Elastyczną kulę dzielimy na 8 porcji, z każdej formujemy małą kuleczkę. Zostawiamy je pod przykryciem na 5 minut.
  3. Następnie każdą kulkę podsypujemy pełnoziarnistą mąką i cienko wałkujemy na okrągły placek. Uformowane tortille wrzucamy na rozgrzaną i suchą patelnię. Smażymy po ok. 1,5 minuty z każdej strony.
  4. Gotowe tortille podajemy ze Smakowitą ze swojskim masełkiem i ulubionymi składnikami.

Kategorie przepisów