Pełnoziarniste bułeczki ziemniaczane
Na pewno każdemu z Was zdarzyło się kiedyś ugotować za dużo ziemniaków? Co zrobić z puree, które zostało z obiadu? Na przykład kopytka lub pierogi ruskie, ale takie ziemniaki można także wykorzystać do wypieku domowego pieczywa.
Niejednokrotnie dodawałam ziemniaki do przeróżnych chlebów, zarówno tych drożdżowych, jak i na zakwasie. Nigdy jednak nie piekłam bułeczek, dlatego postanowiłam to nadrobić.
Bułeczki powstały z puree ziemniaczanego, mąki pszennej oraz pełnoziarnistej. Są lekkie i delikatne
Pełnoziarniste bułeczki ziemniaczane Autor: Tosia Czas przygotowania: 1 godz. 50 min. Czas pieczenia: 18 min. Całkowity czas: 2 godz. 8 min. Porcje: 8 Składniki
- 250 g mąki pszennej typ 550 lub 650
- 300 g mąki pszennej pełnoziarnistej
- 300 g puree ziemniaczanego
- 3 płaskie łyżeczki suszonych drożdży instant
- 300 g letniej wody
- 1,5 łyżeczki soli
- łyżka oliwy
- Mąki wsypujemy do misy, dodajemy rozgniecione ziemniaki. Wsypujemy drożdże i sól.
- Wlewamy letnią wodę i wyrabiamy ciasto przez 5 minut (ręcznie lub mikserem). Następnie przekładamy do misy i zostawiamy na godzinę w ciepłym miejscu.
- Wyrośnięte ciasto dzielimy na 8 części. Skrapiamy dłonie oliwą (aby ciasto się nie kleiło) i formujemy 8 bułeczek. Kładziemy je na blasze wyłożonej pergaminem i przykrywamy na 40 minut.
- Po tym czasie skrapiamy bułeczki oliwą i wkładamy do rozgrzanego pieca.
- Pieczemy przez ok. 15-18 minut w 190 stopniach.
- Upieczony bułki studzimy na kuchennej kratce.