Pełne ziarno górą
Nie mam wyjścia, niedziela równa się pieczenie;) Tym razem postawiłam na muffinki. Chociaż mój ostatni wypiek był pełnoziarnisty, to nie oznacza, że ten nie może też taki być. Zwłaszcza że wcale nie czuć, że jest taki "zdrowy";) Te muffinki smakują świetnie (już na etapie ciasta wyjadanego z miski;)), są wilgotne i lekko pomarańczowe. Polecam.
Pełnoziarniste pomarańczowe muffinki z ricottą i żurawiną
- 175g cukru
- 1 pomarańcza
- 55g masła o temperaturze pokojowej
- 255g mąki pszennej pełnoziarnistej
- 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody
- 1/2 łyżeczki soli
- 250g ricotty
- 2 jajka
- 50g suszonej żurawiny
W małej misce wymieszać cukier ze skórką startą z pomarańczy i odstawić na 15 minut.
W średniej misce wymieszać mąkę, sól, proszek do pieczenia i sodę.
W dużej misce utrzeć masło z cukrem na puszystą masę.
Dodać ricottę i wymieszać. Wbić jajka i dolać sok z 1/2 pomarańczy; dokładnie zmiksować.
Dodać suche składniki i wymieszać łyżką, niezbyt dokładnie.
Wmieszać żurawinę.
Napełnić ciastem formę na 12 muffinek wyłożoną papilotkami i posypać wierzch cukrem.
Piec ok. 20 minut w temperaturze 175 st. C.
Czas przygotowania: 40 minut
Liczba sztuk: 12
Kaloryczność jednej sztuki: 225 kcal
Przepis znalazłam tu.
Pełnoziarniste pomarańczowe muffinki z ricottą i żurawiną
- 175g cukru
- 1 pomarańcza
- 55g masła o temperaturze pokojowej
- 255g mąki pszennej pełnoziarnistej
- 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody
- 1/2 łyżeczki soli
- 250g ricotty
- 2 jajka
- 50g suszonej żurawiny
W małej misce wymieszać cukier ze skórką startą z pomarańczy i odstawić na 15 minut.
W średniej misce wymieszać mąkę, sól, proszek do pieczenia i sodę.
W dużej misce utrzeć masło z cukrem na puszystą masę.
Dodać ricottę i wymieszać. Wbić jajka i dolać sok z 1/2 pomarańczy; dokładnie zmiksować.
Dodać suche składniki i wymieszać łyżką, niezbyt dokładnie.
Wmieszać żurawinę.
Napełnić ciastem formę na 12 muffinek wyłożoną papilotkami i posypać wierzch cukrem.
Piec ok. 20 minut w temperaturze 175 st. C.
Czas przygotowania: 40 minut
Liczba sztuk: 12
Kaloryczność jednej sztuki: 225 kcal
Przepis znalazłam tu.