Pękusie

Pękusie
W Nowym roku 2012 chciałabym Wam złożyć najlepsze życzenia pomyślności i spełnienia marzeń. Więcej wiary we własne siły i nadziei na to, że ten rok będzie dużo lepszy. Zdjęcie - Pękusie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Na dobry początek proponuję oczywiście coś słodkiego. Znane wielu popękane ciasteczka z przepisu Doroty znalezionego tutaj. Ja podsłyszałam nazwę pękusie i taka mi się spodobała. Ciasteczka nie za słodkie, smaczne, z pewnością posmakują noworocznym gościom.
Składniki:
  • 1 i 2/3 szklanki mąki
  • 110g margaryny
  • 0,5 szklanki cukru
  • 3 duże jajka
  • 225g gorzkiej czekolady
  • 2 łyżeczki olejku waniliowego
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 1/2 szklanki cukru pudru
Margarynę rozpuścić w rondelku z czekoladą, mieszać. Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianą z dodatkiem szczypty soli. Dodać żółtka i olejek, zmiksować, dodać ostudzoną masę czekoladową, wymieszać. Masę połączyć z mąką i proszkiem, dokładnie wymieszać. Schłodzić w lodówce lub zamrażarce przez kilka godzin, tak aby ciasto było dość twarde. Nabierając masę łyżką formować, kulki wielkości orzecha włoskiego. Każdą obtoczyć mocno w cukrze pudrze. Układać na blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temp. 165ºC przez ok. 12min. Podczas pieczenia ciasteczka trochę się rozpływają. Wystudzić. Uwaga: podczas formowania ciasteczek, nie można dopuścić do tego by masa się ogrzała, najlepiej ciasto podzielić na kilka części i w czasie korzystania z jednej resztę trzymać w lodówce.
Zdjęcie - Pękusie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów