Pęczak z porem i papryką
przepis:
1/2 szklanki pęczaku
1,5 szklanki wody
1 łyżeczka kurkumy
sól
1 por
1 czerwona papryka
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
1 ząbek czosnku
olej
zatar i czarna papryka
Kaszę opłukać pod bieżącą wodą.
W garnuszku zagotować wodę, dodać kurkumę, sól i kaszę. Kaszę gotować pod przykryciem ok. pół godziny aż wchłonie wodę.
Z papryki usunąć gniazdo nasienne i pokroić ją w paski.
Por pokroić w krążki.
Na patelni rozgrzać olej, zeszklić na nim czosnek, następnie dodać por i paprykę. Doprawić solą, czarną papryką i zatarem.
Warzywa smażyć aż będą miękkie. W razie potrzeby podlać niewielką ilością wody.
Gotowe warzywa wymieszać z kaszą i posiekaną natką pietruszki.