Pavlova
Zrobiłam 2 pavlove z przepisu Nigelli.
Bardziej smakowała nam klasyczna - biała z truskawkami.
Biała pavlova:
* 6 białek
* cukier (na każde białko - 15ml)
* 1 łyżka octu winnego
* 2 łyżki mąki kukurydzianej
Na wierzch
* 500 ml śmietany kremówki takiej 30%
* truskawki
Wyciśniętą cytryną wysmarować miskę i ubijać białka – nie za sztywno. Dodać cukier (na każde biało 4 łyżki – 15 ml cukru), łyżkę octu winnego, 2 łyżki mąki kukurydzianej (dzięki temu Pavlova jest ciągnący). Całość mieszać delikatnie, wprowadzając powietrze.
Na pergaminie wyłożonym na blaszkę odrysować okrągły kształt od dna tortownicy. Wylać w niego ciasto i uformować w miarę regularny okrąg. Piec: 180°C(ok. 10 min.) na początku, potem 150°C(ok.50 min.) . Studzić w piekarniku, a następnie przełożyć tort na paterę dołem do góry.
Ubić śmietanę i wyłożyć ją na ciasto. Posypać truskawkami.
Czekoladowa pavlova:
* 6 białek
* cukier (na każde białko - 15ml)
* 3 łyżki kakao
* 1 łyżka octu winnego lub czerwonego winegret
* starte wiórki czekoladowe
* 2 łyżki mąki kukurydzianej
Na wierzch
* 500 ml śmietany kremówki takiej 30%
* 2 garście jagód, poziomek
Wyciśniętą cytryną wysmarować miskę i ubijać białka – nie za sztywno. Dodać cukier (na każde biało 4 łyżki – 15 ml cukru), łyżkę octu winnego, 2 łyżki mąki kukurydzianej (dzięki temu Pavlova jest ciągnący), kakao i wiórki czekoladowe. Całość mieszać delikatnie, wprowadzając powietrze.
Na pergaminie wyłożonym na blaszkę odrysować okrągły kształt od dna tortownicy. Wylać w niego ciasto i uformować w miarę regularny okrąg. Piec: 180°C(ok. 10 min.) na początku, potem 150°C(ok.50 min.) . Studzić w piekarniku, a następnie przełożyć tort na paterę dołem do góry.
Ubić śmietanę i wyłożyć ją na ciasto. Posypać jagodami.