Pavlova z letnimi owocami

Pavlova z letnimi owocami

Nie jestem mistrzynią w pieczeniu bez i często wychodzą mi wysuszone. Tym razem jednak się uparłam i całe serce włożyłam w to, żeby upiec bezę idealną: chrupiącą z wierzchu, z kremowym wnętrzem. Z dodatkiem kwaskowatych owoców i delikatnej śmietany była naprawdę świetna!

Zdjęcie - Pavlova z letnimi owocami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Pavlova z letnimi owocami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Pavlova z letnimi owocami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Pavlova z letnimi owocami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Pavlova z letnimi owocami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Pavlova z letnimi owocami

Agata, 30 lipca 2012

Zdjęcie - Pavlova z letnimi owocami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Składniki

Sposób przygotowania

Do białek dodaj szczyptę soli, ubij. Stopniowo dodawaj cukier i ubijaj aż piana stanie się sztywna i lśniąca.

Dodaj skrobię, ocet oraz ekstrakt waniliowy.

Blaszkę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia, wyłóż na niego bezę formując okrąg o średnicy ok. 20 cm.

Wstaw do pieca nagrzanego do 180 oC z termoobiegiem, od razu zmniejsz temperaturę do 120 0C. Piecz ok. 90 minut, bezę pozostaw do wystygnięcia w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami.

Śmietankę ubij z cukrem, wyłóż na wierzch bezy, przykryj owocami. Podawaj od razu.

Kategorie przepisów