Pavlova z letnimi owocami
Nie jestem mistrzynią w pieczeniu bez i często wychodzą mi wysuszone. Tym razem jednak się uparłam i całe serce włożyłam w to, żeby upiec bezę idealną: chrupiącą z wierzchu, z kremowym wnętrzem. Z dodatkiem kwaskowatych owoców i delikatnej śmietany była naprawdę świetna!
Składniki
- beza
- białko jajka - 4 szt
- cukier - 225 g
- skrobia kukurydziana - 1 łyżeczka
- ocet - 1 łyżeczka
- esencja waniliowa - 1/2 łyżeczki
- sól - szczypta
- dodatki
- śmietanka kremówka - 300 ml
- cukier puder - 2 łyżeczki
- owoce - ok. 1 szklanka- maliny, porzeczki, jagody, borówki, wiśnie - raczej kwaskowate
Sposób przygotowania
Do białek dodaj szczyptę soli, ubij. Stopniowo dodawaj cukier i ubijaj aż piana stanie się sztywna i lśniąca.
Dodaj skrobię, ocet oraz ekstrakt waniliowy.
Blaszkę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia, wyłóż na niego bezę formując okrąg o średnicy ok. 20 cm.
Wstaw do pieca nagrzanego do 180 oC z termoobiegiem, od razu zmniejsz temperaturę do 120 0C. Piecz ok. 90 minut, bezę pozostaw do wystygnięcia w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami.
Śmietankę ubij z cukrem, wyłóż na wierzch bezy, przykryj owocami. Podawaj od razu.