Pâté z drobiowych wątróbek

Pâté z drobiowych wątróbek


Pâté of chicken liver
Zdjęcie - Pâté z drobiowych wątróbek - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Pâté z drobiowych wątróbek - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki. 50 dag wątróbka z kurczaka, 1 gruszka, 2 cebule, 1 łyżeczka kapary, 2 ząbki czosnku, 50 ml brandy, 15 dag masło, olej do smażenia, tymianek, majeranek, gałka muszkatołowa, pieprz, sól, zielony pieprz z zalewy, mleko, 5 dag masło do polania 

 Zdjęcie - Pâté z drobiowych wątróbek - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Wykonanie. Wątróbki umyć, osuszyć, oczyścić z błon, zalać mlekiem i odstawić na 12 godzin do lodówki. Cebule pokroić w drobną kostkę, przesmażyć na maśle z dodatkiem oleju, dodać drobno pokrojony czosnek, startą na łezce gruszkę, kapary i na koniec osączoną z mleka wątróbkę. Całość doprawić tymiankiem i majerankiem. Po dodaniu wątróbek smażymy bardzo krótko, około 4-5 minut, tak, żeby wątróbka była w środku różowa. Na koniec podlewamy alkoholem i przez moment flambirujemy, następnie gasimy ogień i na chwilę odstawiamy do ostudzenia. Całość przekładamy do malaksera, dodajemy pozostałe masło i doprawiamy do smaku, solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Otrzymaną pastę przekładamy do glinianych miseczek, zalewamy roztopionym masłem i posypujemy kilkoma ziarenkami zielonego pieprzu z zalewy. Odstawiamy na kilka godzin do lodówki.

Przepisów na ten pasztet jest dużo na blogach. Do zrobienia zainspirował mnie przepis na blogu Anny Petryna [TUTAJ]. Oczywiście, jak zwykle muszę coś zmienić. Każdy ma swoje ulubione przyprawy i smaki.

Kategorie przepisów