Pasztet z zielonego grochu łuskanego z pestkami dyni
Warzywa strączkowe są bardzo ważne w naszej diecie. Pasztet z zielonego grochu jest zdrowy, smaczny i ma piękny kolor.
W wersji dla wegan można użyć odpowiednie produkty zastępujące jajka np. siemię.
groch zielony łuskany 1 szklanka
pestki dyni 3/4 szklanki
cząber, kmin, kolendra, majeranek po jednej łyżeczce
białka z 3 jajek
pieprz i sól do smaku
olej ok. 50 ml
korzeń pietruszki mały 3 szt.
seler mały 1 szt.
liść laurowy 2 szt.
ziele angielskie 3 szt.
Dodatki: kiełki, musztarda, chrzan, ogórek kiszony, korniszon
Groch i pestki dyni namaczany na całą noc w osobnych naczyniach. Groch gotujemy z zielem angielskim i liściem laurowym do miękkości ok 40 minut. Odcedzamy. W drugim garnku gotujemy pietruszkę i seler do miękkości ok. 20 minut. Ugotowany groch i obrane warzywa przekładamy do malaksera, dodajemy przyprawy oraz odcedzone pestki dyni. Całość mielimy. W misce ubijamy białka na sztywno. Do białek przekładamy masę z grochem i wlewamy olej. Wymieszaną masę pieczemy w wysmarowanej formie i wyłożonej papierem do pieczenia w 180 stopniach przez 50 minut.