Pasztet z kaczki
składniki:
1 kaczka
15 dag wątróbki drobiowej
15 dag słoniny
2 jajka
1 bułka kajzerka
1 marchewka
1 cebula
sól
pieprz czarny
gałka muszkatołowa(2/3 szczypty)
liść laurowy(ja dałam 3 szt.)
1 łyżka majeranku
4 łyżki oliwy
Kaczkę podzielić na mniejsze porcje, wrzucić do gara, dodać pokrojoną grubo marchewkę i cebulę, pokruszone listki laurowe, sól i pieprz do smaku. Zalać wodą i dodać 4 łyżki oliwy. Gotować na wolnym ogniu aż mięso będzie miękkie. Odcedzić wszystko i w wywarze, który został prużyć wątróbkę z pokrojoną na grube paski słoniną. Na koniec w resztkach wywaru namoczyć kajzerkę. Gdy wszystkie składniki przestygną przekręcić przez maszynkę 4 razy. Do miski przełożyć masę mięsną i wbić dwa żółtka. Doprawić do smaku gałką muszkatołową( ja dałam 2 szczypty), majerankiem pieprzem i solą. Wszystko razem wymieszać. Białka ubić na sztywno i dodać do masy mięsnej i delikatnie wymieszać. Przełożyć do wysmarowanej tłuszczem i posypaną bułką tartą formy(ja używam długiej, prostokątnej), rozsmarować po całej powierzchni równomiernie, natrzeć wodą(tak robi moja mama) i posypać bułką tartą. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 st. i piec przez około 45/50 minut.