Pasztet z grzybów

Pasztet z grzybów

1 kg grzybów

2 cebule

1 duża bułka (czerstwa)

natka zielonej pietruszki

sól

pieprz

gałka muszkatołowa

2 jajka

bułka tarta

olej

 

 

Cebule obrać, pokroić w plastry, wrzucić na rozgrzany tłuszcz. Grzyby obrać, umyć, pokroić na mniejsze kawałki. Wrzucić do cebulki, dusić do odparowania wody. W nadmiarze sosu namoczyć bułkę. Następnie grzyby i bułkę zmielić przez maszynkę.

Do grzybowej masy wbić jajka, doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową do smaku. Posypać drobno pokrojoną nacią pietruszki i wszystko dokładnie wyrobić. Gdy masa będzie zbyt wilgotna można dodać bułki tartej.

Masę przełożyć do wcześniej przygotowanej keksówki. Piec w temp. około 200st. aż przyrumieni się wierzch pasztetu.

Ja w tym celu pasztet wysmarowałam żółtkiem i posypałam bułką tartą.

Zdjęcia jeszcze z wczesnej jesieni, kiedy była okazja zanurzyć się w gąszczu zieleni;) Ale do tego przepisu również nadają się mrożonki z własnej zamrażary.

 

 

 

 

 

Zdjęcie - Pasztet z grzybów - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

 

 

 

 

 

Zdjęcie - Pasztet z grzybów - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów