Pasztet z grzybów
1 kg grzybów
2 cebule
1 duża bułka (czerstwa)
natka zielonej pietruszki
sól
pieprz
gałka muszkatołowa
2 jajka
bułka tarta
olej
Cebule obrać, pokroić w plastry, wrzucić na rozgrzany tłuszcz. Grzyby obrać, umyć, pokroić na mniejsze kawałki. Wrzucić do cebulki, dusić do odparowania wody. W nadmiarze sosu namoczyć bułkę. Następnie grzyby i bułkę zmielić przez maszynkę.
Do grzybowej masy wbić jajka, doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową do smaku. Posypać drobno pokrojoną nacią pietruszki i wszystko dokładnie wyrobić. Gdy masa będzie zbyt wilgotna można dodać bułki tartej.
Masę przełożyć do wcześniej przygotowanej keksówki. Piec w temp. około 200st. aż przyrumieni się wierzch pasztetu.
Ja w tym celu pasztet wysmarowałam żółtkiem i posypałam bułką tartą.
Zdjęcia jeszcze z wczesnej jesieni, kiedy była okazja zanurzyć się w gąszczu zieleni;) Ale do tego przepisu również nadają się mrożonki z własnej zamrażary.