Pasztet z cukinii
Dziś zapraszam na pasztet z cukinii. Okazuje się, że cukinia to bardzo
wdzięczne warzywo, można z niej zrobić naprawdę wiele smacznych rzeczy.
Tym razem postawiłam na pasztet. Jest naprawdę pyszny i bardzo delikatny.
Świetnie smakuje na kanapkach, ale też samodzielnie z sosem czosnkowym.
Piekłam w keksówce 20x10
Składniki na pasztet z cukinii:
- 750 g. cukinii (waga po obraniu i wydrążeniu środków)
- 1 większa cebula
- 1 większa marchewka
- 3 ząbki czosnku
- 4 jajka
- 1 szklanka bułki tartej (szklanka 240 ml.)
- 150 g. sera żółtego
- 50 g. sera feta
- 1,5 łyżeczki ziół prowansalskich
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
- 1/2 łyżeczki papryki ostrej
- sól, pieprz
Jak wykonać pasztet z cukinii?
Cukinię obrać ze skórki, wydrążyć gniazda nasienne i zetrzeć na tarce.
Przełożyć na sito, posolić (wyspałam 1 płaską łyżeczkę soli) i zostawić
żeby puściła sok (na około 1 godzinę).
Cebulę pokroić w drobną kostkę, marchewkę zetrzeć na tarce.
Na patelni rozgrzać trochę oleju, wrzucić cebulę, podsmażyć chwilę
i dodać marchewkę. Smażyć kilka minut często mieszając.
Pod koniec smażenia dodać utarty na drobnych oczkach czosnek,
smażyć jeszcze około pół minuty. Następnie zostawić do wystudzenia.
Cukinię odcisnąć i przełożyć do miski, dodać podsmażone warzywa,
bułkę tartą, jajka, ser żółty utarty na tarce, pokruszony ser feta i przyprawy.
Wszystko razem wymieszać, a następnie wyrobić dłonią.
Tak przygotowaną masę przełożyć do keksóki wyłożonej
folią aluminiową i docisnąć.
Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni, 65 minut.
Po wystudzeniu schłodzić w lodówce przez kilka godzin.