Pasztet z cukinii

Pasztet z cukinii


Zdjęcie - Pasztet z cukinii - Przepisy kulinarne ze zdjęciami



Dziś zapraszam na pasztet z cukinii. Okazuje się, że cukinia to bardzo

wdzięczne warzywo, można z niej zrobić naprawdę wiele smacznych rzeczy.

Tym razem postawiłam na pasztet. Jest naprawdę pyszny i bardzo delikatny.

Świetnie smakuje na kanapkach, ale też samodzielnie z sosem czosnkowym.

Piekłam w keksówce 20x10


Składniki na pasztet z cukinii:

  • 750 g. cukinii (waga po obraniu i wydrążeniu środków)
  • 1 większa cebula
  • 1 większa marchewka
  • 3 ząbki czosnku
  • 4 jajka
  • 1 szklanka bułki tartej (szklanka 240 ml.)
  • 150 g. sera żółtego
  • 50 g. sera feta
  • 1,5 łyżeczki ziół prowansalskich
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • 1/2 łyżeczki papryki ostrej
  • sól, pieprz

 

Jak wykonać pasztet z cukinii?

Cukinię obrać ze skórki, wydrążyć gniazda nasienne i zetrzeć na tarce.

Przełożyć na sito, posolić (wyspałam 1 płaską łyżeczkę soli) i zostawić

żeby puściła sok (na około 1 godzinę).

 

Cebulę pokroić w drobną kostkę, marchewkę zetrzeć na tarce.

 

Na patelni rozgrzać trochę oleju, wrzucić cebulę, podsmażyć chwilę

i dodać marchewkę. Smażyć kilka minut często mieszając.

Pod koniec smażenia dodać utarty na drobnych oczkach czosnek,

smażyć jeszcze około pół minuty. Następnie zostawić do wystudzenia.

 

Cukinię odcisnąć i przełożyć do miski, dodać podsmażone warzywa,

bułkę tartą, jajka, ser żółty utarty na tarce, pokruszony ser feta i przyprawy.

 

 

Zdjęcie - Pasztet z cukinii - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Wszystko razem wymieszać, a następnie wyrobić dłonią.

Tak przygotowaną masę przełożyć do keksóki wyłożonej

folią aluminiową i docisnąć.

 

 

Zdjęcie - Pasztet z cukinii - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni, 65 minut.

 

Po wystudzeniu schłodzić w lodówce przez kilka godzin.


Zdjęcie - Pasztet z cukinii - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Pasztet z cukinii - Przepisy kulinarne ze zdjęciami



 

 

Kategorie przepisów