Pasztet wieprzowy
50 dag łopatki wieprzowej
50 dag brzuszka wieprzowego
10 dag słoniny
30 dag wątróbki
3 cebule
2 jajka
1 marchewka
1/4 selera
1 pietruszka (mała)
1,5 bułki
sól, pieprz
liść laurowy (3 szt.)
gałka muszkatołowa
Słoninę pokroić w kostkę i przetopić. Wyjąć za pomocą łyżki cedzakowej skwarki. Brzuszek i łopatkę pokroić na kawałki, przesmażyć. Dodać 1/2 szklanki wody,3 listki laurowe i dusić na "wolnym ogniu".
Warzywa obrać, umyć, pokroić na kawałki, dodać do mięsa i dusić do miękkości.
Cebulę obrać, pokroić w plastry. Przesmażyć razem z wątróbką.
Bułkę namoczyć w sosie, który został ze smażenia. Wszystkie składniki zmielić przez maszynkę 3 razy.
Do masy mięsnej wbić 2 jajka i dodać przyprawy do smaku. Wszystko dokładnie wymieszać.
Gotową masę wkładamy do natłuszczonej i posypanej bułką tartą formy.
Piekarnik nagrzać do temp 180 st. Piec około 30 minut.