Pasztet wieprzowy

50 dag łopatki wieprzowej

50 dag brzuszka wieprzowego

10 dag słoniny

30 dag wątróbki

3 cebule

2 jajka

1 marchewka

1/4 selera

1 pietruszka (mała)

1,5 bułki

sól, pieprz

liść laurowy (3 szt.)

gałka muszkatołowa

Słoninę pokroić w kostkę i przetopić. Wyjąć za pomocą łyżki cedzakowej skwarki. Brzuszek i łopatkę pokroić na kawałki, przesmażyć. Dodać 1/2 szklanki wody,3 listki laurowe i dusić na "wolnym ogniu".

Warzywa obrać, umyć, pokroić na kawałki, dodać do mięsa i dusić do miękkości.

Cebulę obrać, pokroić w plastry. Przesmażyć razem z wątróbką.

Bułkę namoczyć w sosie, który został ze smażenia. Wszystkie składniki zmielić przez maszynkę 3 razy.

Do masy mięsnej wbić 2 jajka i dodać przyprawy do smaku. Wszystko dokładnie wymieszać.

Gotową masę wkładamy do natłuszczonej i posypanej bułką tartą formy.

Piekarnik nagrzać do temp 180 st. Piec około 30 minut.

Przepisy z tych kategorii

Chrupkie pieczywo
2

Chrupkie pieczywo

Malwinka Malwinka
Przepyszne

Back to school muffins
2

Back to school muffins

montka montka
cukierenka

Muffinki serowe z cukinią
2

Muffinki serowe z cukinią

Tyna Tyna
In cooking we trust

Śledzie w jogurcie z korniszonami i koperkiem
2

Śledzie w jogurcie z korniszon…

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Wytrawne muffinki
3

Wytrawne muffinki

Patrycja Patrycja
Simply Food

Tortille z kurczakiem cajun i warzywami

Tortille z kurczakiem cajun i…

Gosia17 Gosia17
Wędrówki po kuchni

Przepisy z tych kategorii

Kasza z boczkiem i cukinią
2

Kasza z boczkiem i cukinią

Patrycja Patrycja
Simply Food

Obiad o zapachu Parmy. Makaron z szynką parmeńską i orzechami włoskimi

Obiad o zapachu Parmy. Makaron…

Krakowgotuje Krakowgotuje
Kraków gotuje!

Bitki schabowe w sosie pieczarkowym
2

Bitki schabowe w sosie pieczar…

Patrycja Patrycja
Simply Food

Klopsiki w sosie pieczarkowym
1

Klopsiki w sosie pieczarkowym

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Cukinia faszerowana mięsem i kuskusem
2

Cukinia faszerowana mięsem i k…

Patrycja Patrycja
Simply Food

Gulasz z chorizo i kapustą

Gulasz z chorizo i kapustą

Dagmara Dagmara
U stóp Benbulbena