Pasztet warzywny z pieczarkami
Uwielbiam brzydkie, ciemne potrawy... chilli con carne z gorzką czekoladą - ostre i pożywne, chińskie żeberka BBQ albo te w sosie z kawą, kurczak z rodzynkami i majerankiem długo duszony, za którym tez przepada moja Córka, fantastyczne lśniące skrzydełka w mirinie albo zwykłą kaszankę przygotowywaną wg przepisu mojego Dziadka.
Ten pasztet, na który przepis dostałam od brata Majanki, też mnie pozytywnie zaskoczył. Dobrze doprawiony, wilgotny, pięknie pachnie podczas pieczenia i ... doskonale smakuje :)
Pasztet warzywny z pieczarkami
Składniki:
- 400 g selera
- 400 g pieczarek
- 3 - 4 cebule
- 4 marchewki (opcjonalnie)
- ok. 3/4 kostki masła lub margaryny
- 4 duże jajka
- 1,5 szklanki bułki tartej (najlepiej świeżo startej )
- sól
- świeżo zmielony pieprz
- słodka papryka w proszku
- czosnek, przeciśnięty przez praskę (ilość wg uznania - u mnie jedna mała główka polskiej odmiany)
- majeranek, roztarty w dłoniach dla wydobycia aromatu
Marchew, seler i pieczarki obieramy i ścieramy na tarce o średnich oczkach, cebulę na dużych. Dodajemy masło lub margarynę - można je wcześniej stopić i ostudzić, aby lepiej się wyrabiało masę. Wsypujemy bułkę tartą, wbijamy jajka. Całość dobrze wyrabiamy. Doprawiamy solidnie. Standardową keksówkę wykładamy papierem do pieczenia, następnie przekładamy do niej masę, dobrze ugniatamy i wyrównujemy wierzch. Pieczemy min 40 min w temp. 180 st.C
Smacznego:)