Pasztet w cieście francuskim

Pasztet w cieście francuskim
Zdjęcie - Pasztet w cieście francuskim - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Pasztet w cieście francuskim - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Pasztet w cieście francuskim - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Pasztet w cieście francuskim - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Składniki
  • 800 g mięsa wieprzowego (raczej tłusty kawałek)
  • 500 g wątróbki wieprzowej
  • 200 g dowolnego pieczonego mięsa
  • 1 marchew
  • 1 pietruszka
  • ½ małego selera
  • 1 cebula
  • 3 liście laurowe
  • 1 łyżeczka ziela angielskiego
  • 1 łyżeczka pieprzu w ziarnach
  • 1 bułka
  • 2 jajka
  • pieprz, sól, majeranek
  • opakowanie ciasta francuskiego
Przygotowanie

Mięso i wątróbkę opłukać. Warzywa obrać. Grzyby opłukać, zalać szklanką wody, zagotować i odstawić na pół godziny pod przykryciem, odcedzić (wodę z moczenia grzybów wykorzystać do gotowania mięsa).


Mięso zalać niewielką ilością wody i wywarem z moczenia grzybów, dodać warzywa, przyprawy i gotować do miękkości mięsa. Wyjąć łyżką cedzakową mięso i warzywa. Odlać szklankę wywaru i namoczyć w niej bułkę.


Do garnka z wywarem włożyć wątróbkę pokrojoną w plastry i parzyć przez około 20 minut, woda powinna mieć temperaturę około 90°C i należy pilnować, aby się nie zagotowała.


Mięso, wątróbkę, grzyby i odciśniętą bułkę zmielić dwukrotnie w maszynce do mielenia. Do masy dodać jajka, doprawić i dokładnie utrzeć. Jeśli będzie za gęsta, można dodać trochę wywaru.


Foremkę keksową wyłożyć ciastem, do środka włożyć masę, brzegi ciasta zlepić. Piec w temperaturze 200°C przez 15 minut, potem temperaturę zmniejszyć do 180°C i piec kolejne 40 minut. Jeśli wierzch będzie się zbytnio rumienił, pasztet przykryć folią aluminiową.


Porada:

Ugotowane warzywa (marchew, pietruszkę i seler) można zmielić razem z mięsem - ich dodatek nada lekkości pasztetowi



Przepis pochodzi z cafebabilon.blogspot.com

Kategorie przepisów