Pasztet naprędce
Myślała, że nie wezmę udziału w tej akcji, ale mąż przytargał 2 duże szyje z indyka oraz 2 kg wątróbki...
Na szyjach ugotowałam rosołek, a po obraniu okazało się, że mam 70 dag pysznego mięska.
Dołożyłam wątróbki i coś jeszcze - powstał pyszny pasztet :)
Składniki:
700g mięsa z rosołu
500 g wątróbki drobiowej
3 jajka
pół szklanki bułki tartej
2 marchewki z rosołu
2 liście laurowe
garść grzybów suszonych
ziele angielskie, pieprz, imbir, majeranek, gałka muszkatałowa
Grzyby namoczyć na kilka godzin, ugotować do miękkości. W garnku zagotować wodę z liściem laurowym i zielem angielskim, włożyć wątróbki, gotować 5 minut. Wystudzić, zmielić razem z mięsem. Dodać jajka, bułkę tartą, przyprawy, wyrobić na jednolitą masę., włożyć do keksówki.
Piec godzinę w temperaturze 200C.
Smacznego :)