Pasztet domowy
Zastanawiając się co można napisać o pasztecie, znalazłam taką rymowankę: "Nadeszła zima. Wraz z nią karnawał. Co przygotować teraz dla gości? Może dobrego pasztetu kawał? Nikt w karnawale przecież nie pości". Treść zupełnie nie pasuje do obecnego czasu bo przecież mamy juz prawie Adwent a nie karnawał ale chyba każdy czas jest dobry na zjedzenie pasztetu. Zwłaszcza domowego:)
Składniki:
- 1/2 kg mięsa wieprzowego
- 2 udka
- 1/2 kg podgarla
- 3 wątróbki
- 1 sucha bułka
- 2 cebule
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- 1 seler
- 4 jajka
- sól, pieprz
- imbir, gałka muszkatołowa
- majeranek
Mięso i warzywa włożyć do garnka, zalać wodą i gotować do miękkości. Dodać sól i przyprawy. Cebule udusić na tłuszczu. Wątróbkę zaparzyć gorącą wodą. Wystudzone i obrane mięso przepuścić przez maszynkę, warzywa i wątróbkę również. Do masy dodać jajka. Wymieszać dokładnie. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Przełożyć masę do wysmarowanej masłem i dokładnie wysypanej foremki. Wierzch posypać kaszą manną. Piec ok 1 godz.
Smacznego:)