Pasztet domowy

Pasztet  domowy

Zastanawiając  się co można napisać o pasztecie, znalazłam taką rymowankę: "Nadeszła zima. Wraz z nią karnawał. Co przygotować teraz dla gości? Może dobrego pasztetu kawał? Nikt w karnawale przecież nie pości".  Treść zupełnie nie pasuje do obecnego czasu bo przecież mamy juz prawie Adwent  a nie karnawał ale chyba każdy czas jest dobry na zjedzenie  pasztetu. Zwłaszcza domowego:)

Zdjęcie - Pasztet  domowy  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

  • 1/2 kg mięsa wieprzowego
  • 2 udka
  • 1/2 kg podgarla
  • 3 wątróbki
  • 1 sucha bułka
  • 2 cebule
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1 seler
  • 4 jajka
  • sól, pieprz
  • imbir, gałka muszkatołowa
  • majeranek

Mięso i warzywa włożyć do garnka, zalać wodą i gotować do miękkości. Dodać sól i przyprawy. Cebule udusić na tłuszczu. Wątróbkę zaparzyć gorącą wodą. Wystudzone i obrane mięso przepuścić przez maszynkę, warzywa i wątróbkę również. Do masy dodać jajka. Wymieszać dokładnie. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Przełożyć masę do wysmarowanej masłem i dokładnie wysypanej foremki. Wierzch posypać kaszą manną. Piec ok 1 godz.

Smacznego:)

Kategorie przepisów