Paszteciki z pieczarkami
Chociaż weekend był ciepły, wieczorami czuć było w powietrzu ten typowy jesienny chłód. Jeśli dodam do niego przemoczone na deszczu skarpety, na myśl przychodzi mi tylko jedno remedium: kubek gorącego barszczu i dopiero co podgrzany w piekarniku pasztecik.
Słonecznego poniedziałku życzę!
Oryginalny przepis TU.
#gallery-1 { margin: auto; } #gallery-1 .gallery-item { float: left; margin-top: 10px; text-align: center; width: 100%; } #gallery-1 img { border: 2px solid #cfcfcf; } #gallery-1 .gallery-caption { margin-left: 0; }Paszteciki z pieczarkami Składniki
- ciasto
- mąka pszenna - 500 g
- mleko - letnie, 1/2 szklanki
- woda - letnia, 1/2 szklanki
- olej słonecznikowy - 2 łyżki
- jajko - 2 (1 + 1 1 roztrzepane, do posmarowania wierzchu bułeczek)
- sól - 1 łyżeczka
- drożdże instant - 7g (w oryginale: 12 g)
- opcjonalnie do posypania wierzchu /czarny/ sezam, mak...
- farsz
- pieczarki - 500 g
- cebula - 2 średnie
- natka pietruszki - 2 łyżki, posiekana
- olej - do smażenia
- bułka tarta - 1 łyżka
- kolendra - mielona, 1/4 łyżeczki
- sól, pieprz - do smaku
Mąkę wymieszać z suchymi drożdżami i resztą składników. Wyrobić ciasto , dodając pod koniec olej, aż będzie gładkie i elastyczne. Uformować z ciasta kulę, odłożyć przykryte w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (około 1 godziny).
Po tym czasie ciasto podzielić na ok. 12 równych części (lub 7 naprawdę dużych). Każdą rozwałkować na nieduże koło. Na środek położyć nadzienie zlepić jak pierogi, ułożyć na nasmarowanej tłuszczem blaszce łączeniem do góry, zachowując odstępy pomiędzy bułeczkami. Przykryć ściereczką, pozostawić na 20 - 25 minut do napuszenia. Przed samym pieczeniem posmarować jajkiem i posypać sezamem.Piec w temperaturze 190ºC przez około 25 minut.
Nadzienie: cebulę obrać, pokroić w kosteczkę, zeszklić na oleju. Pieczarki pokroić na plasterki, przesmażyć na oleju (na dość dużym ogniu), odparować pozostały na patelni płyn. Składniki połączyć z przyprawami. przestudzić.