Paszteciki z mięsem i pieczarkami
Dziś zapraszam nadrożdżowe paszteciki z mięsem i pieczarkami.Do nich filiżanka czerwonego barszczu i mamy pyszne jedzonko.
Składniki:Ciasto:
- 4 szklanki maki pszennej
- 1 szklanka mleka
- 5 dag / pół opakowania drożdży
- szczypta soli i cukru
- łyżka oleju
- mięso np.łopatka,indyk - najlepiej jak zostanie z ugotowanego rosołu
- 2 małe cebule
- 8-10 większych pieczarek
- 4 ząbki czosnku
- sól
- pieprz
- zioła prowansalskie
- majeranek
Drożdże rozkruszyłam,zalałam ciepłym mlekiem z odrobiną cukru. Odstawiłam do wyrośnięcia.
Do miksera wsypałam mąkę i wlałam po około 30 minutach rozczyn z drożdży.
Dodałam olej i wyrabiałam ciasto.
Odstawiłam je w ciepłe miejsce,przykryłam ściereczką i zajęłam się farszem.
Pokroiłam drobno cebulę i pieczarki.
Podsmażyłam je na oleju.Dodałam przyprawy i starte ząbki czosnku.
Zmieliłam ugotowane wcześniej mięso i dodałam do pieczarek.
Farsz wymieszałam.Jeżeli jest za gęsty można dodać wywaru z rosołu.
Wyrośnięte ciasto podzieliłam na części.Podsypywałam mąką i wałkowałam je na cienkie płaty.
Ciasto kroiłam radełkiem ( można nożem) w trójkąty.Na szerszą część kładłam farsz.
Zwijałam paszteciki.
Układałam je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Piekłam około 15 minut w piekarniku w temperaturze 220 stopni.
Podawałam z czerwonym barszczykiem.
Smacznego!