Paszteciki z ciasta filo
Paszteciki z ciasta filo są lekko słone a zarazem bardzo aromatyczne dzięki nadzieniu. Chrupiące i pyszne jako przekąska imprezowa są doskonałe jeżeli oczywiście ktoś lubi takie smaki. Polecam
na ok 10 sztuk
- 1 płat ciasta filo
- na farsz
- 1 czubata łyżka masła
- 4 łyżki oliwy z oliwek
nadzienie
- 250 g twarogu trzykrotnie zmielonego
- 3- spore garście szpinaku
- 1 ząbek czosnku
- 3 łyżki startego parmezanu
Jeżeli ciasto macie rozmrozić a jeżeli było przechowywane w lodówce to wyjąć aby uzyskało temperature pokojową.
Rozgrzać patelnię wraz z łyżką oliwy wrzucić szpinak i przesmażyć aż się skurczy dodać wyciśnięty ząbek czosnku i smażyć jeszcze chwilę. Następnie zdjąć z ognia i przestudzić - posiekać.
Połączyć twaróg ze szpinakiem posolić ale mało gdyż ciasto jest słone. Dodać starty parmezan ,wymieszać i odstawić.
Masło rozpuścić wraz z oliwą i posmarować ciasto najlepiej z obu stron. Pokroić na mniejsze kawałki moje to 10/14 cm nałożyć odrobinę farszu i zwijać boki do środka a następnie zrolować. Przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Ciasto bo bokach może trochę pękać ale nie przejmujcie się tym gdyż nadzienie zostanie na swoim miejscu. Rozgrzać piekarnik do 200 C termoobieg lub góra-dół i piec ok 15 minut do zrumienienia się oraz aż ciasto zrobi się dość sztywne. Można podawać na ciepło jak również na zimno.
Smacznego