Paszteciki piwne z kapustą i grzybami
Pamiętacie piwoszki? Dzisiaj ich wytrawna wersja, z kiszoną kapustą i grzybami. Idealnie nadają się do barszczu czerwonego, mogą być na Wigilię i na Nowy Rok. Polecam:)
Przepis pochodzi grudniowego numeru Mojego Gotowania.
Składniki:
- 25 dag ziemnego masła
- 3 szklanki mąki
- pół szklanki jasnego piwa
- szczypta soli
- 50 dag kiszonej kapusty
- 5 dag grzybów suszonych
- liść laurowy
- 2 goździki
- 5 ziaren ziela angielskiego
- 2-3 łyzki oleju
- 2 cebule
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- kilka ziaren jałowca
Masło posiekać z mąką, wlać piwo, dodac sól i zagnieść ciasto. Kapustę opłukać, osączyć, przełożyć do garnka, podlać niewielką ilością wody, dodać grzyby, liść laurowy, goździki, ziele angielskie i gotować, aby kapusta zmiękła ale nie rozgotowała się. Odcedzić na durszlaku, wyjąć grzyby a kapustę posiekać nożem. W rondlu rozgrzać olej, wrzucić posiekaną cebulę i pokrojone grzyby wyjęte z kapusty. Do zeszklonej cebuli z grzybami włożyć kapustę, wsypać pieprz, nieco zmiażdżonego jałowca i smażyć 5-7 minut na małym ogniu. Przyprawić, ostudzić. Ciasto rozwałkować na około 1/2 cm grubości, na prostokątny placek. Rozłożyć farsz, zwinąć dłuższe boki prostokąta w roladę, po czym pkroić na paszteciki. Piec 15 minut w tepmeraturze 200 stopni, aż się ładnie zrumienią.
Smacznego:)