Paszteciki krucho-drożdżowe

Takie paszteciki są pyszne do czystego, czerwonego barszczu. Można je nadziewać różnymi farszami, np. mięsem lub kapustą z grzybami. Moje są nadziane domowym pasztetem, w który zaopatruje nas moja teściowa. Przepis zresztą też pochodzi od teściowej.

Składniki:

0,5 kg mąki

kostka masła

50 g drożdży

szklanka gęstej śmietany

szczypta soli

Masło dokładnie posiekaj z mąką. Drożdże rozpuść w ciepłej wodzie. Połącz składniki i zagnieć ciasto. Na początku będzie się rozsypywało, ale nic nie dolewaj - po chwili nabierze elastyczności. Gotowe ciasto włóż do lodówki na 2-3 godziny. Po tym czasie rozwałkuj je na prostokąt, wysmaruj farszem i zwiń w roladę. Roladę pokrój po skosie. Paszteciki posmaruj żółtkiem rozmąconym z mlekiem i piecz około 30 minut w 180 stopniach.

Kategorie przepisów

Podobne przepisy