Pasta z zielonego groszku i awokado
Pasta z zielonego groszku i awokado – pyszna propozycja na zdrowe i pożywne śniadanie !
Nie od dziś wiadomo, że jestem fanką wszelakich past i smarowideł ! Ciągle testuje nowe przepisy i wymyślam własne. Musze przyznać, że w przypadku tej pasty z zielonego groszku przeżyłam “miłość od pierwszego spróbowania” ! Ten świeży, lekko słodki i delikatny smak skradł moje serce ! A ten zielony kolor, sprawił, że mój dzień od razu stał się bardzie pozytywny i wypełniony pozytywną energia ?
Groszek jest często pomijany w diecie, a warto po niego sięgać, gdyż jest on doskonałym źródłem białka (w 100 g zawiera go aż 6 g), błonnika, witamin z grupy B oraz witamin A, C, E i K. Ponadto zawiera wiele składników mineralnych takich jak: potas, magnez, fosfor, cynk.
Podsumowując, jeśli znudziły Ci się pasty na kanapki i szukasz czegoś nowego, to ta pasta jest dla Ciebie !
Z pewnością zasmakuje całej rodzinie i umili poranne śniadanie ?
Składniki:
1 szklanka świeżego lub mrożonego zielonego groszku
Bardzo dojrzałe awokado
1 łyżka oliwy z oliwek lub oleju
łyżeczka czosnku niedźwiedziego (możecie użyć też świeżego czosnku)
1/2 łyżeczki suszonego tymianku
sól, pieprz do smaku
Sposób wykonania:
Rozmrożony wcześniej zielony groszek podsmażamy a oliwie z oliwek lub oleju ( jeśli będziecie używać świeżego czosnku to podsmażcie go na patelni razem z groszkiem). Podsmażony groszek przekładamy do blendera. Dodajemy awokado i przyprawy. Miksujemy (zależnie od preferencji możecie zmiksować na gładką pastę lub zostawić taką z kawałkami). Pasta najlepiej smakuje na świeżym chrupiącym pieczywie.