Pasta z wędzonej makreli

Pasta z wędzonej makreli
Zdjęcie - Pasta z wędzonej makreli - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Pasta z wędzonej makreli - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Pasta z wędzonej makreli - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Składniki
  • 200 g wędzonej makreli
  • 4 łyżki oleju Kujawski z pierwszego tłoczenia
  • 4 łyżki śmietany kremówki (36%)
  • 2 łyżeczki musztardy Dijon
  • sok wyciśnięty z połowy cytryny
  • pęczek koperku
Przygotowanie Przed wymieszaniem wszystkich składników makrelę należy oczyścić z ości i skóry. Następnie miksujemy razem rybę z wszystkimi – oprócz koperku – dodatkami. Na koniec siekamy koperek i już bez użycia miksera mieszamy z gotową pastą. Idealnie smakuje podana na grzance lub bagietce.


Porada:

Wybór świeżej makreli ma kluczowe znaczenie dla smaku potrawy. Świeża makrela powinna pachnieć dymem, bez żadnej kwaśnej nuty. Warto zwrócić uwagę na kolor mięsa przy kręgosłupie – jeśli jest czerwone, to znak, że ryba jest nieświeża.



Przepis pochodzi z nakrachymspodzie.blogspot.com

Kategorie przepisów