Pasta z tuńczyka
Pasta z tuńczyka to szybki sposób na coś pysznego do kanapek,
ale nie tylko. Świetnie smakuje podana na grzankach. Można też użyć
jej do przygotowania roladek z tortilli.
Przepis jest prosty, tylko kilka składników, chwila pracy i pyszna pasta gotowa.
Pastę zrobiłam z myślą o mężu, bo on uwielbia tuńczyka.
U nas w domu zawsze jest zapas tuńczyka, często robimy dania z jego dodatkiem.
Pastę z tuńczyka można robić na różne sposoby
i z różnymi dodatkami.
Tym razem u mnie z dodatkiem czerwonej cebuli, czosnku i sporej ilości majonezu.
Składniki na pastę z tuńczyka:
- 2 puszki tuńczyka (140 g. każda)
- 1/2 czerwonej cebuli
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka soku z cytryny
- 2 niepełne łyżki majonezu
- 1 łyżka gęstej śmietany
- sól, pieprz
Jak wykonać pastę z tuńczyka?
Tuńczyka odcedzić i przełożyć do miski.
Najlepiej żeby to był tuńczyk w kawałkach,
nie rozdrobniony.
Użyłam tuńczyka w oleju roślinnym, ale może być też w sosie własnym.
Cebulę pokroić w drobną kostkę, przełożyć
do miski z tuńczykiem.
Dodać czosnek przeciśnięty przez praskę,
sok z cytryny, majonez i śmietanę.
Przyprawić solą i pieprzem.
Wszystko dokładnie wymieszać i rozgnieść widelcem.