Pasta z tuńczyka

Pasta z tuńczyka


Zdjęcie - Pasta z tuńczyka - Przepisy kulinarne ze zdjęciami



Pasta z tuńczyka to szybki sposób na coś pysznego do kanapek,
ale nie tylko. Świetnie smakuje podana na grzankach. Można też użyć
jej do przygotowania roladek z tortilli.
Przepis jest prosty, tylko kilka składników, chwila pracy i pyszna pasta gotowa.

Pastę zrobiłam z myślą o mężu, bo on uwielbia tuńczyka.

U nas w domu zawsze jest zapas tuńczyka, często robimy dania z jego dodatkiem.

Pastę z tuńczyka można robić na różne sposoby

i z różnymi dodatkami.

Tym razem u mnie z dodatkiem czerwonej cebuli, czosnku i sporej ilości majonezu.

 

Składniki na pastę z tuńczyka:

  • 2 puszki tuńczyka (140 g. każda)
  • 1/2 czerwonej cebuli
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 2 niepełne łyżki majonezu
  • 1 łyżka gęstej śmietany
  • sól, pieprz

 

Jak wykonać pastę z tuńczyka?

Tuńczyka odcedzić i przełożyć do miski.

Najlepiej żeby to był tuńczyk w kawałkach,

nie rozdrobniony.

Użyłam tuńczyka w oleju roślinnym, ale może być też w sosie własnym.

 

Cebulę pokroić w drobną kostkę, przełożyć

do miski z tuńczykiem.

Dodać czosnek przeciśnięty przez praskę,

sok z cytryny, majonez i śmietanę.

Przyprawić solą i pieprzem.

Wszystko dokładnie wymieszać i rozgnieść widelcem.

 

Zdjęcie - Pasta z tuńczyka - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Pasta z tuńczyka - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Pasta z tuńczyka - Przepisy kulinarne ze zdjęciami



 

 

Kategorie przepisów