Pasta z soczewicy (kanapkowa, piknikowa)

Pasta z soczewicy (kanapkowa, piknikowa)

Zdjęcie - Pasta z soczewicy (kanapkowa, piknikowa) - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Pasta z soczewicy (kanapkowa, piknikowa) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Choć mojej kuchni daleko do wegańskiej, coraz częściej zwracam się w kierunku „warzywnej alternatywy”.

Zdjęcie - Pasta z soczewicy (kanapkowa, piknikowa) - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Pasta z soczewicy (kanapkowa, piknikowa) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Skoro jesteśmy w środku majowego weekendu, dziś przepis na danie, które świetnie sprawdzi się na pikniku- jako „nadzienie” kanapki lub dip- do podjadania z grzanką czy pokrojonymi w słupki warzywami.

Zdjęcie - Pasta z soczewicy (kanapkowa, piknikowa) - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Pasta z soczewicy (kanapkowa, piknikowa) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Jako bazy wykorzystałam soczewicę, jedno z moich ulubionych strączkowych- bardzo szybko się ją gotuje. To wielki plus. Czerwoną wrzucam tylko do wody, zieloną namaczam przez kwadrans, a następnie gotuję do miękkości.

Zdjęcie - Pasta z soczewicy (kanapkowa, piknikowa) - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Pasta z soczewicy (kanapkowa, piknikowa) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Pastę doprawić możecie wg. własnego gustu. Dodatek kaparów i oliwek sprawia jednak, że jest wyrazista w smaku i dobrze komponuje się z neutralnymi dodatkami (pieczywem).

Zdjęcie - Pasta z soczewicy (kanapkowa, piknikowa) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

SkładnikiSposób przygotowania

Soczewicę (wybrany gatunek) ugotuj do miękkości. Ostudź.

W misce połącz soczewicę z czosnkiem, oliwkami, kaparami i suszonymi pomidorami. Dodaj olej z pomidorów, zmiksuj na gładki krem (w razie konieczności dolej nieco wody, aby uzyskać gładką konsystencję). Dopraw do smaku. Przechowuj w zamkniętym pojemniku w lodówce, choć moim zdaniem pasta smakuje najlepiej podawana w temperaturze pokojowej na pieczywie lub jako dip do warzyw.

Kategorie przepisów