Pasta z pieczonym / smażonym czosnkiem
Dobra pasta, o konsystencji pasztetu do smarowania, z ciecierzycą i pieczonym czosnkiem. Czosnek poddany obróbce termicznej, bardzo zyskuje na smaku, jest kremowy i łagodny, bez ostrego posmaku. Czosnek do tej pasty, możesz upiec, lub jeszcze szybciej usmażyć. Do pasty zamiast ciecierzycy, możesz wykorzystać białą fasolę 🙂
Składniki na pastę z pieczonym czosnkiem
- 1 szklanka gotowanej ciecierzycy, lub białej fasoli ( można użyć ciecierzycy ze słoika, lub z puszki )
- 1 główka czosnku
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 1/2 łyżeczki suszonej bazylii
- sól i pieprz do smaku
- łyżka świeżo posiekanej pietruszki
Główkę czosnku, podziel na pojedyncze ząbki. Ząbki czosnku ( bez osłonek ), możesz upiec w opiekaczu z dodatkiem oliwy, lub usmażyć ( w osłonkach ) w małej ilości oleju. Smażony czosnek, łatwo można oddzielić od osłonek. Czas smażenia czosnku, to około 3-4 minuty. Czas pieczenia w opiekaczu, to około 20 minut.
Do pojemnika blendera, daj ciecierzycę, czosnek, oliwę, bazylię. Całość zmiksuj na pastę, dopraw do smaku wg. uznania i ponownie połącz składniki. Można dodać świeże zioła.
Wegetariańska pasta z pieczonym czosnkiem, gotowa. Smacznego 🙂