Pasta z makreli na kanapkę
Pasta z makreli to bardzo pożywne i smaczne smarowidło na kanapki. Jest dobrą alternatywą na śniadanie lub kolację. Pasta z makreli jest daniem uniwersalnym, więc można przygotowywać ją na wiele sposobów i z różnymi dodatkami. Czasami dodaje się do niej jajka ugotowane na twardo, serek biały lub twaróg, keczup, majonez, smażoną cebulę, uduszone grzyby, ryż, a także ogórki kiszone, konserwowe lub surowe. Można ją całkowicie zmiksować na gładko, bądź pokroić w drobniejszą kostkę. Pastę z makreli można podawać również jako dodatek do krakersów i innych słonych przekąsek, nadzienie do wytrawnych babeczek czy farsz do tortilli i naleśników.
Danie: Śniadanie
Kuchnia: Polska
Trudność: Łatwe
Porcje: 4 porcje
Przygotowanie: 15 min.
Wykonanie: 15 min.
Kalorie: 270 kcal
Pasta z makreli to bardzo pożywne i smaczne smarowidło na kanapki. Jest dobrą alternatywą na śniadanie lub kolację, jako dip do przekąsek.
Składniki:1 1 makrela wędzona
1/2 małej cebuli
2 średnie ogórki kiszone
3 łyżki czubate majonezu
1 łyżeczka musztardy delikatesowej
kilka gałązek świeżego koperku
świeżo mielony czarny pieprz i sól do smaku
- Makrelę należy obrać ze skóry i ości, a także podzielić na mniejsze części i przełożyć do miski.
- Następnie cebulę i ogórki kiszone obrać oraz pokroić w drobną kostkę, a koperek drobno posiekać.
- Do miski z makrelą dodać pokrojoną cebulę oraz ogórki kiszone. Następnie dodać posiekany koperek, 3 czubate łyżki majonezu i 1 łyżeczkę musztardy delikatesowej. Całość dokładnie rozgnieść widelcem na jednolitą masę. Doprawić do smaku solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem, ponownie wymieszać.
- Pastę z makreli najlepiej odstawić na chwilę do lodówki. Podawać ze świeżym pieczywem.
ZOBACZ KOMENTARZE DO TEGO PRZEPISU. ZOSTAW WŁASNY KOMENTARZ.
Obserwuj @prostepesto i oznaczaj nas #prostepesto
Facebook ProstePestoPolub nas na Facebook