Pasta z fasoli
W poszukiwaniu kolejnych smarowideł na chleb trafiłam na ten przepis. Wiedziałam, że fasola dobrze sprawdza się w tego typu rzeczach więc wyciągnęłam puszki, zmiksowałam z dodatkami i po chwili można było zajadać pyszne kanapki. Pasta smakuje jeszcze lepiej po schłodzeniu.
Składniki:
- 400 g fasoli z puszki
- 1 duża cebula
- 1 pełna łyżka curry
- sok z połowy cytryny
- 2 łyżki oleju
- sól do smaku
Cebulę pokrojoną podsmażyć na oleju, aż się zeszkli. Dodać curry i wszystko razem przesmażyć. Fasolę odsączyć z zalewy i umieścić w blenderze razem z podsmażoną cebulą i sokiem z cytryny. Zmiksować na gładką pastę. Dodałam 3 łyżki oliwy ponieważ pasta wyszła mi zbyt sucha. Przed podaniem koniecznie schłodzić.
Smacznego:)