Pasta z ciecierzycy z olejem lnianym

Pasta z ciecierzycy z olejem lnianym

Zdjęcie - Pasta z ciecierzycy z olejem lnianym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Pasta z ciecierzycy z olejem lnianym to pasta o idealnej konsystencji, która zachwyci niejednego niejadka. Z dodatkiem oleju lnianego Kujawski tłoczonego na zimno ma wiele wartości odżywczych. 

Oleje Kujawski tłoczone na zimno są cennym źródłem wielu substancji odżywczych naturalnie występujących w ziarnach i pestkach, które przechodzą do oleju w trakcie procesu tłoczenia. Olej lniany jest źródłem kwasów omega-3, których zawiera przeszło 40 razy więcej niż oliwa z oliwek. Ponadto oleje tłoczone na zimno zachowują charakterystyczny smak i aromat nasion i pestek, z których zostały wytłoczone.

Składniki na pastę z ciecierzycy z olejem lnianym:

  • 400 g ciecierzycy ze słoika
  • 3 suszone pomidory
  • 2 ząbki czosnku
  • sok z połówki cytryny
  • sól
  • pieprz
  • 80 -150 ml oleju Kujawskiego tłoczonego na zimno Len 

Zdjęcie - Pasta z ciecierzycy z olejem lnianym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Jak zrobić pastę z ciecierzycy z olejem lnianym?

Ciecierzycę ze słoika odsączyć. Ciecierzycę, suszone pomidory, przeciśnięte ząbki czosnku, sól, pieprz oraz sok z cytryny przekładamy do pojemnika do blendowania.

Dodajemy dużą ilość oleju Kujawskiego tłoczonego na zimno Len i wszystko razem blendujemy.

Gotową pastę z ciecierzycy z olejem lnianym przekładamy do miseczki, polewamy olejem tłoczonym na zimno Len i zajadamy z pieczywem.

 

Liczba porcji: 4
Czas przygotowania: 5
Stopień trudności: prosty przepis

Kategorie przepisów