Pasta z ciecierzycy z olejem lnianym
Pasta z ciecierzycy z olejem lnianym to pasta o idealnej konsystencji, która zachwyci niejednego niejadka. Z dodatkiem oleju lnianego Kujawski tłoczonego na zimno ma wiele wartości odżywczych.
Oleje Kujawski tłoczone na zimno są cennym źródłem wielu substancji odżywczych naturalnie występujących w ziarnach i pestkach, które przechodzą do oleju w trakcie procesu tłoczenia. Olej lniany jest źródłem kwasów omega-3, których zawiera przeszło 40 razy więcej niż oliwa z oliwek. Ponadto oleje tłoczone na zimno zachowują charakterystyczny smak i aromat nasion i pestek, z których zostały wytłoczone.
Składniki na pastę z ciecierzycy z olejem lnianym:
- 400 g ciecierzycy ze słoika
- 3 suszone pomidory
- 2 ząbki czosnku
- sok z połówki cytryny
- sól
- pieprz
- 80 -150 ml oleju Kujawskiego tłoczonego na zimno Len
Jak zrobić pastę z ciecierzycy z olejem lnianym?
Ciecierzycę ze słoika odsączyć. Ciecierzycę, suszone pomidory, przeciśnięte ząbki czosnku, sól, pieprz oraz sok z cytryny przekładamy do pojemnika do blendowania.
Dodajemy dużą ilość oleju Kujawskiego tłoczonego na zimno Len i wszystko razem blendujemy.
Gotową pastę z ciecierzycy z olejem lnianym przekładamy do miseczki, polewamy olejem tłoczonym na zimno Len i zajadamy z pieczywem.
Liczba porcji: 4
Czas przygotowania: 5
Stopień trudności: prosty przepis