Pasta paprykowa
Udając się na rynek, gdzie można kupić świeże owoce i warzywa zmierzam do straganu z paprykami. Wybieram czerwone i najdojrzalsze oczywiście słodkie, ale kupuję też kilka papryczek chilli. W domu wyciągam przepis i przygotowuję najlepszą, najbardziej paprykową pastę. Jej pyszny smak wzbogaci kanapki z serem żółtym, a także pizzę. Można jej używać w zastępstwie ketchupu. Wystarczy sięgnąć po ten przepis, zrobić i już po wystygnięciu raczyć się kanapką z pastą paprykową.
Składniki:
Paprykę umyć, wyciąć gniazda nasienne, zmielić w maszynce do mięsa. Do garnka wlać olej, ocet, dodać liście laurowe, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, sól, cukier i przecier pomidorowy. Zagotować. Gdy zalewa zacznie wrzeć dodać paprykę. Wszystkie składniki wymieszać i gotować 15-20 min na małym ogniu. Gorącą pastę przełożyć do słoików, najlepiej małych i dokładnie zakręcić.
Składniki:
- 3 kg słodkiej papryki,
- 20 dag papryki chilli,
- 8 dag soli,
- 1/2 litra oleju,
- 1/2 kg cukru,
- 60 dag przecieru pomidorowego,
- 2 główki czosnku,
- 7 liści laurowych,
- 1 i 1/4 szklanki octu
Paprykę umyć, wyciąć gniazda nasienne, zmielić w maszynce do mięsa. Do garnka wlać olej, ocet, dodać liście laurowe, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, sól, cukier i przecier pomidorowy. Zagotować. Gdy zalewa zacznie wrzeć dodać paprykę. Wszystkie składniki wymieszać i gotować 15-20 min na małym ogniu. Gorącą pastę przełożyć do słoików, najlepiej małych i dokładnie zakręcić.