Pasta oliwkowa

Pasta oliwkowa

W dalszym ciągu eksperymentuję z pastami i innymi smarowidłami do chleba. Moja dzisiejsza propozycja jest dla fanów śródziemnomorskich smaków bowiem składa się z oliwek, fety i bazylii. Pasta jest dość słona dlatego nie należy jej solić dodatkowo albo można użyć zwykłego białego serka zamiast fety i dosolić według własnych preferencji.

Przy okazji polecam inne pasty: z kurczaka, z suszonych pomidorów, z  zielonego groszku,

Zdjęcie - Pasta oliwkowa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

  • 250 g fety lub zwykłego twarożku
  • 1 ząbek czosnku
  • 10 zielonych oliwek
  • 100 ml oliwy z oliwek
  • pieprz
  • bazylia

Oliwki zmiksować blenderem. Fetę rozgnieść widelcem. Czosnek przecisnąć przez praskę. Wszystkie składniki wymieszać, dodać oliwę wlewając powolnym strumieniem i szybko mieszając. Przyprawić pieprzem. Można wkroić posiekane listki bazylii.

Smacznego:)

Kategorie przepisów