Pasta con radicchio e speck

Pasta con radicchio e speck

… czyli makaron z czerwoną cykorią sałatową i wędzoną szynką z południowego Tyrolu. "Speck" to płaska wędlina z udźca wieprzowego, doprawiona nie tylko solą i pieprzem, ale też rozmarynem, jałowcem, liśćmi laurowymi i innymi ziołami. Po uwędzeniu, a w trakcie dojrzewania na powietrzu przez kilkanaście tygodni, udziec pokrywa się cienką warstwą pleśni, która dodatkowo wzbogaca smak szynki – znawcy uważają, że to właśnie dzięki temu pleśniowemu nalotowi "speck" nabiera charakterystycznego, orzechowego aromatu, który wyróżnia go spośród wszystkich innych typów surowej szynki we Włoszech. W kuchni włoskiej "speck" wykorzystywany jest na tysiąc sposób, a jednym z nich jest dodanie go razem z czerwoną cykorią do makaronu. Tradycyjna, przepyszna "pasta all’italiana". Palce lizać!


Zdjęcie - Pasta con radicchio e speck - Przepisy kulinarne ze zdjęciami


Składniki (dla 2 osób):
· 200 g makaronu typu penne lub maccheroni· 1 malutka główka czerwonej cykorii sałatowej (ja użyłam radicchio rosso di Verona)· 50 g szynki wędzonej tzw. speck (ten regionalny produkt południowotyrolski można zastąpić innym rodzajem szynki wędzonej)· 1 cebula· 1 ząbek czosnku· 2-3 łyżki białego wina· 2-3 łyżki śmietany (ja często zastępuję ją jogurtem naturalnym…)· posiekana pietruszka· masło · starty parmezan· sól i pieprz
Cebulę i czosnek posiekać, podgrzać na maśle na patelni. Dodać pokrojony w kostkę speck, smażyć przez kilka minut. Dodać białe wino i pokrojoną na kawałki cykorię, trzymać na ogniu przez kilka minut, aż cykoria zmięknie, a wszystkie smaki dobrze się połączą. Pod koniec smażenia dodać śmietanę i pietruszkę, dobrze wymieszać, posolić, popieprzyć i podgrzewać przez chwilę. Makaron ugotować al dente, odcedzić, wrzucić na patelnie i wymieszać z cykorią i speckiem. Trzymać przez chwilę na małym ogniu. Wyłożyć na talerze, posypać parmezanem. Podawać natychmiast.
Dodatkowe uwagi: - masło można zastąpić oliwą;- liście cykorii można wcześniej namoczyć w wodzie, w ten sposób powinny stracić charakterystyczną goryczkę.



Zdjęcie - Pasta con radicchio e speck - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów