Pasta "bezjajeczna" z ciecierzycy
Tym razem propozycja potrawy wielkanocnej dla naszych przyjaciół wegan. Pasta bezjajeczna, która w smaku i wyglądzie łudząco przypomina pastę z jajek. Sekretnym składnikiem wszystkich wegańskich past bezjajecznych jest czarna sól kala namak. Sól ta, zwana też solą indyjską, używana jest w Azji Południowej. Cechuje ją charakterystyczny kolor i zapach, przypominający zapach jaj. Z tego względu chętnie wykorzystywana jest w potrawach wegańskich, takich jak pasty bezjajeczne, tofucznice czy majonez wegański. Ten oraz wiele innych przepisów na wegańskie i wegetariańskie smarowidła znajdziecie w mojej książce "Wegańskie smarowidła na domowym pieczywie", którą Wam bardzo polecam;)
.
Składniki:
1 puszka ciecierzycy
3 łyżki oleju
3 łyżki wody
1 łyżeczka czarnej soli kala namak
½ łyżeczka kurkumy
1 mała cebula
czarny pieprz
szczypiorek
Przygotowanie:
Ciecierzycę odcedzamy z zalewy, a następnie krótko miksujemy w malakserze lub blenderze razem z wodą, olejem i przyprawami. Dodajemy drobno pokrojoną cebulkę, szczypiorek i mieszamy. Przyprawiamy do smaku.