Pasta alle mandorle
... czyli makaron z migdałami. Przepis z tradycyjnej kuchni sycylijskiej. Długo przymierzałam się do tego dania, zawsze coś stawało mi na przeszkodzie, ale wczoraj w końcu postawiłam na swoim i podałam na obiad makaron w migdałowo-bazyliowej wersji. Nie jestem pewna, jakiego rodzaju makaron najlepiej pasuje do tego pesto: niektórzy obstawiają, ze "spaghetti" lub "linguine", inni uważają, że "penne" albo "rigatoni"... Ja, cóż, niepoprawnie machnęłam ręką na te włoskie rozważania i po prostu użylam makaronu z otwartego już opakowania:) – padło na „trafilate al bronzo”, rodzaj wyjątkowo długich i szerokich "pappardelle" z falbankowatym brzegiem. Czy nam smakowało? Owszem, i to bardzo! Szczerze polecam.
Składniki (dla 4 osób):
· 350-400 g makaronu· 50 g migdałów· 60 g sera pecorino· garść listków bazylii· ½ ząbka czosnku · oliwa extravergine· sól i pieprz
Tradycyjnie do przygotowania tego makaronu używa się moździerza, ale można zastąpić go blenderem. Rozgnieść dokładnie w moździerzu migdały, czosnek i bazylię. Dodać ok.4 łyżki oliwy i ser, dobrze wymieszać, doprawić solą i pieprzem. Ugotować makaron "al dente" w lekko osolonej wodzie. 2 łyżki wrzącej wody z makaronu dodać do migdałowego pesto, wymieszać. Makaron odcedzić, dodać do niego pesto, dobrze wymieszać. Wyłożyć na talerze, ewentualnie posypać dodatkowo pokruszonym pecorino i natychmiast podawać.