Parówki w chrupiącym cieście
Nie samymi słodkościami człowiek żyje, ojj nie!
Dziś Kochani przygotowałam dla Was przepis na szybką, pyszną przekąskę – zarówno dla dzieci, jak i dla dorosłych!
Swoje ulubione, dobre jakościowo parówki usmażyłam w chrupiącym i delikatnie pikantnym cieście naleśnikowym.
Do tego 2 ulubione sosy – jeden majonezowy z koperkiem i dymką, drugi klasyczny, pomidorowy.
Wyszło przepyszne danie na kolację na ciepło albo podwieczorek!
Gorąco polecam!
Spróbujcie!
SKŁADNIKI:
* dobrej jakości parówki – 6 szt
* mąka pszenna – 1 szkl
* mleko 3,2% – 1,5 szkl
* jajko M – 2 szt
* proszek do pieczenia – 2 łyżeczki
* sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra – do smaku
DODATKOWO:
* sos majonezowy: majonez, jogurt naturalny, koper, dymka, sól, pieprz, czosnek
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
Parówki kroimy na pół, podgotowujemy. Wyciągamy z wody.
Z mąki, mleka, jajek, proszku do pieczenia i przypraw robimy dość gęste ciasto naleśnikowe.
Odstawiamy na 10 minut a następnie obtaczamy w nim podgotowane parówki ( panierki ma być obficie! ).
Smażymy dosłownie po minutce ( na złoto ) na mocno rozgrzanym oleju.
Osuszamy na papierowym ręczniku i zajadamy na gorąco.
Smacznego!
Polecam!