Paprykowy makaron z kiełbasą chorizo
Zdaję sobie sprawę, że jeśli chodzi o aspekty wizualne, ten makaron to nie jest mistrzostwo świata, ale jest naprawdę pyszny! Smak sosu pomidorowego jest w nim złamany pikanterią papryki w w energetyzującym, czerwonym kolorze. A z resztą, ja kocham wszystkie makarony!
A tu przykłady innych dań z hiszpańskim rodowodem: chłodnik salmorejo i pożywna frittata.
Przy okazji przypominam o Sondzie i konkursie organizowanym razem z portalem cititravel. Zagłosuj gdzie mam jechać na wakacje i wygraj! :)
Paprykowy makaron z kiełbasą chorizo
Składniki
- cebula - 1 szt
- czosnek - 2 ząbki
- przecierowy sok pomidorowy - o,5 litra
- śmietanka - 1/3 szklanki
- chorizo - 100 g
- ostra pasta paprykowa - 1 łyżeczka (lub chili w proszku, tabasco- do smaku)
- pietruszka - do podania
- sól, pieprz - do smaku
- oliwa - 2 łyżki
- makaron - 1 opakowanie
Sposób przygotowania
Makaron ugotuj w dużej ilości osolonej wody.
Na patelni podsmaż pokrojoną na kawałki kiełbasę chorizo. Na tłuszczu, który się niej wytopił zeszklij cebulę i podsmaż czosnek. Dolej sok pomidorowy oraz pastę paprykową. Sos zaciągnij śmietanką, przypraw do smaku solą i pieprzem.
Sosem polej makaron, podawaj posypany pietruszką lub płatkami słodkiej suszonej papryki.