Papryka marynowana- żółta

 

Przepis podawałam w ubiegłym roku. Myślę, że wart jest przypomnienia.

Papryka marynowana- żółta

papryka żółta

ziele angielskie

gorczyca

czarny pieprz w ziarnach

liście laurowe

czosnek

sól

olej

 

Składniki na zalewę:

1 szklanka octu10%

1 szklanka cukru

4 szklanki wody

1,5 łyżki soli

Paprykę przekroić na połówki, wydrążyć z nasion. Pokroić w grube paski, umyć. Do dużego gara wlać wodę i lekko osolić. Gdy woda będzie się gotować, zanurzać paprykę na 1 minutę. Następnie wrzucić do zimnej wody. Tak zahartowaną paprykę wkładać do słoików. Do każdego słoika(ja miałam1 litrowe) wrzucać: 3 ząbki czosnku, 1/2 łyżeczki ziaren gorczycy, 1/2 łyżeczki ziaren pieprzu, 3 listki laurowe, 5 ziaren ziela angielskiego, wlać 3 łyżki stołowe oleju.

W garnku zagotować wodę z octem i cukrem w proporcjach, które podałam wcześniej. Paprykę zalewać gorącą zalewą, zakręcić słoiki i pasteryzować przez 20 minut.

Nie podałam proporcji papryki. Ja tego dnia przerobiłam dla siebie i teściowej 20 kg czerwonej i żółtej. Dorabiałam zalewę, bo ciągle jej brakowało:) Ufffff nareszcie mam to za sobą.

Zdjęcie - Papryka marynowana- żółta - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

 

 

 

 

 

 

 

Zdjęcie - Papryka marynowana- żółta - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Zdjęcie - Papryka marynowana- żółta - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

 

Kategorie przepisów

Podobne przepisy