Papryka marynowana- żółta
Przepis podawałam w ubiegłym roku. Myślę, że wart jest przypomnienia.
Papryka marynowana- żółta
papryka żółta
ziele angielskie
gorczyca
czarny pieprz w ziarnach
liście laurowe
czosnek
sól
olej
Składniki na zalewę:
1 szklanka octu10%
1 szklanka cukru
4 szklanki wody
1,5 łyżki soli
Paprykę przekroić na połówki, wydrążyć z nasion. Pokroić w grube paski, umyć. Do dużego gara wlać wodę i lekko osolić. Gdy woda będzie się gotować, zanurzać paprykę na 1 minutę. Następnie wrzucić do zimnej wody. Tak zahartowaną paprykę wkładać do słoików. Do każdego słoika(ja miałam1 litrowe) wrzucać: 3 ząbki czosnku, 1/2 łyżeczki ziaren gorczycy, 1/2 łyżeczki ziaren pieprzu, 3 listki laurowe, 5 ziaren ziela angielskiego, wlać 3 łyżki stołowe oleju.
W garnku zagotować wodę z octem i cukrem w proporcjach, które podałam wcześniej. Paprykę zalewać gorącą zalewą, zakręcić słoiki i pasteryzować przez 20 minut.
Nie podałam proporcji papryki. Ja tego dnia przerobiłam dla siebie i teściowej 20 kg czerwonej i żółtej. Dorabiałam zalewę, bo ciągle jej brakowało:) Ufffff nareszcie mam to za sobą.