Papryka faszerowana

Papryka faszerowana
Zdjęcie - Papryka faszerowana - Przepisy kulinarne ze zdjęciami


Ulubione wakacyjne danie.
Nadaje się do poczęstowania gości, nadaje się na niedzielny obiad - wtedy zostaje coś na poniedziałek i możemy zrobić np. knedliki do tego.
Obowiązkowo z tzw. białą papryką - moją ulubioną...
A czasami biała papryka dojrzeje i mamy czerwoną paprykę ;)

Składniki:

1 kg mięsa mielonego
1,5 kg papryki
300 g ryżu
1 cebula
pieprz, sól, papryka w proszku


Zdjęcie - Papryka faszerowana - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Ryż gotujemy w "dużej wodzie" (jak makaron), odcedzamy i studzimy.
Do mięsa dodajemy posiekaną cebulę, ryż, przyprawy, wyrabiamy na jednolitą masę.


Zdjęcie - Papryka faszerowana - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Papryka faszerowana - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Papryki pozbawiamy gniazd nasiennych, faszerujemy masą mięsną i układamy ciasno w garnku.

Zdjęcie - Papryka faszerowana - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zalewamy wodą wymieszaną z przecierem pomidorowym, solimy, pieprzymy.
Gotujemy na małym ogniu jakieś pół godziny.
Na koniec łyżkę mąki roztrzepujemy z odrobiną wody, wlewamy do sosu i krótko zagotowujemy.
Podajemy z ziemniakami, knedlikami, kluskami śląskimi.

Smacznego :)

Ostatnie zdjęcie pokazuje ostatnie papryki, które zdążyłam złapać przed zniknięciem...
A na pierwszym zdjęciu - papryka z następnej partii (czerwona, bo dojrzała)...


Zdjęcie - Papryka faszerowana - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów