Panzanella
Panzanella to jedna z najpopularniejszych włoskich sałatek. Występuje w wielu wersjach, ale wspólną cechą są zawsze pomidory i kawałki ciabatty. Oczywiście powstało mnóstwo wersji tej sałatki z najróżniejszymi dodatkowymi składnikami, od ogórków i cebuli począwszy, na tuńczyku i jajkach skończywszy. Moja wersja jest dość 'wypasiona', bo zawiera m.in. fasolę i awokado, a występującą w tradycyjnym przepisie czerstwą ciabattę zastąpiłam zapieczoną na chrupiąco w oliwie czosnkowej. Dzięki tym składnikom jest nie tylko kolorowa, ale także sycąca i bardzo smaczna :)
PANZANELLA
½ bochenka ciabatty (kupionej lub własnego wypieku) lub podobnego chleba,
2 ząbki czosnku,
4 łyżki oliwy,
250g pomidorków koktajlowych,
1 duża, żółta papryka,
1 długi ogórek,
1 dojrzałe awokado,
2 łyżki kaparów,
1 puszka białej fasoli cannellini,
garść listków bazylii
pomidorowy winegret:
100ml soku pomidorowego,
3 łyżki octu z czerwonego wina,
4 łyżki oliwy,
sól i pieprz
Piekarnik rozgrzać do temp. 200 stopni. Chleb pokroić w grubą kostkę. Przeciśnięty przez praskę czosnek połączyć z oliwą, dodać chleb i wymieszać. Wyłożyć na blachę wyścieloną papierem do pieczenia, tak by kostki chleba były w jednej warstwie. Piec ok. 10-12 minut, aż pieczywo lekko się zrumieni.
W tym czasie pomidorki przekroić na połówki, obrane awokado i oczyszczona z nasion paprykę pokroić w kostkę a ogórka w plasterki. Fasolę przelać wodą na sitku i osączyć.
Przygotować sos: Sok pomidorowy, ocet i oliwę dokładnie wymieszać, doprawić odrobiną soli i pieprzu.
Pokrojone warzywa włożyć do miski, dodać awokado, fasolę, kapary i posiekaną bazylię. Dodać chleb i delikatnie wymieszać. Na koniec polać sosem. Podawać od razu.
(przepis z książki „Podróże kulinarne. Kuchnia włoska”)