Panna cotta

Panna cotta

Panna cotta to po włosku po prostu gotowana śmietanka, to jeden z najprostszych deserów jaki można sobie wyobrazić, a przy tym naprawdę pyszny. Tradycyjnie podawana jest na talerzu w postaci małej kopuły/kopczyka – w zależności od naczynia jakiego użyjemy do jej przygotowania do tego często możemy dostać mus owocowy do polania, karmel, czekoladę… Możliwości jest wiele :) Panna cotta wspaniale nadaje się jako deser na ciepłe letnie dni, po pierwsze nie trzeba włączać ani na chwilę piekarnika, po drugie podaje się ją na zimno i po trzecie… jest po prostu pyszna! Ja zdecydowałam się na małe urozmaicenie i oprócz warstwy ze śmietanki przygotowałam deser z galaretką :) Z podanych proporcji zrobiłam 4 kubeczki o pojemności 220 ml każdy.

Zdjęcie - Panna cotta - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

300 g śmietany kremówki
50 ml mleka
2 łyżki cukru
1 laska wanilii
1 płaska łyżka żelatyny

+ galaretka truskawkowa, świeże lub mrożone truskawki, 200 g śmietany kremówki do dekoracji

Panna cotta – jak to zrobić?

W pierwszej kolejności przygotowujemy galaretkę – zwykle opakowanie wystarcza na 500 ml, dlatego to czego nie wykorzystałam wlałam w inne miseczki. Przygotowane naczynia napełniamy do połowy i dodajemy pokrojone truskawki. Do blaszki na muffinki wkładamy ściereczkę kuchenną i układamy naczynia pod lekkim kątem. Odstawiamy do stężenia.

Zdjęcie - Panna cotta - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Żelatynę zalewamy wodą. Do garnuszka wlewamy śmietankę i mleko, dodajemy cukier. Przekrawamy wzdłuż laski wanilii i wyciągamy nasionka, dodajemy je mleka i śmietanki.

Zdjęcie - Panna cotta - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Panna cotta - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Garnek stawiamy na piec i podgrzewamy mieszając drucianą trzepaczką. Kiedy śmietanka zacznie się gotować wyłączamy ogień i dodajemy namoczoną żelatynę. Mieszamy do rozpuszczenia. Całość odkładamy do wystudzenia mieszając raz na jakiś czas.

Zdjęcie - Panna cotta - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Śmietankę przelewamy do przygotowanych naczyń dopiero, kiedy zacznie lekko tężeć – dzięki temu nie rozpuścimy galaretki, a nasionka wanilii nie zbiją się na jej powierzchni. Przed przelaniem jej do naczyń z galaretką jeszcze raz energicznie mieszamy, żeby wanilia rozłożyła się równomiernie i nie było, żadnych grudek.

Zdjęcie - Panna cotta - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Panna cotta - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Gotowy deser dekorujemy ubitą śmietaną i polewamy zmiksowanymi truskawkami.

Zdjęcie - Panna cotta - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Panna cotta - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Smacznego!

Po więcej słodkich zdjęć zapraszam na mój Instagram :)

Kategorie przepisów