Panna cotta

Panna cotta

Aksamitna, kremowa konsystencja i delikatny, waniliowy smak, czyli panna cotta w klasycznej wersji. Jest obok tiramisu jednym z najbardziej znanych i lubianych włoskich deserów, a największą zaletą tego deseru jest jego prostota. Banalny w przygotowaniu, nie wymaga wielu składników i smakuje chyba każdemu.
Zdjęcie - Panna cotta - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Składniki na 4 porcje:
100 ml mleka
400 ml śmietany 30%
50 g cukru
1 laska wanilii
2 łyżeczki żelatyny

Przygotowanie: Do 1/4 szklanki gorącej wody dodajemy żelatynę i mieszamy aby się rozpuściła.
Do garnuszka wlewamy mleko, śmietanę, dodajemy cukier i wyskrobane ziarenka wanilii. Wkładamy też opróżnioną z ziarenek laskę wanilii. Podgrzewamy, mieszamy od czasu do czasu do rozpuszczenia się cukru. Gdy płyn zacznie się gotować, zdejmujemy z palnika, wyjmujemy laskę wanilii. Dodajemy ciepłą żelatynę i dokładnie mieszamy.
Przygotowujemy 4 foremki o pojemności 125 ml lub filiżanki, przelewamy do nich panna cottę. Przykrywamy folią spożywczą. Schładzamy przez kilka godzin, a najlepiej całą noc w lodówce.
By wyjąć deser z foremek/filiżanek zanurzamy je przez kilka sekund w gorącej wodzie po czym obracamy do góry dnem. Podajemy ze świeżymi owocami i sosem owocowym.
Smacznego:) Zdjęcie - Panna cotta - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Panna cotta - Przepisy kulinarne ze zdjęciami


Kategorie przepisów